- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prečo sa niekedy palacinky prilepia a ako tomu predísť?
Prečo sa niekedy palacinky prilepia a ako tomu predísť?
Palacinky sú obľúbené na raňajky alebo ako rýchly obed. Ak máte v rukách overený recept, výsledok je zaručený. Príprava palaciniek je v podstate jednoduchá, no začiatočníci môžu niekedy prehliadnuť dôležité detaily, ktoré ovplyvnia ich výsledok.
Pri príprave cesta na palacinky je kľúčové dôsledne dodržiavať recept a nemiešať suroviny ľan od oka. Ak máte k dispozícii tyčový mixér, ideálne vám pomôže pri príprave hladkého cesta. Pokiaľ však mixér nemáte, začnite pridávať tekutinu do misy postupne a pomaly, aby sa všetky suroviny dobre premiešali a nevznikali hrudky.
Prečo sa niekedy palacinky lepia?
Ak pri pečení palaciniek na panvici zistíte, že sa prvá väčšinou prilepí a trhá, nie je to nič neobvyklé. Väčšina je to len otázka techniky.
Najdôležitejšie je nechať panvicu dostatočne rozohriať, až potom nalejte cesto. Keď je panvica nedostatočne rozohriata, cesto sa začne prichytávať.
Na prípravu prvej palacinky je dobré na panvicu pridať trošku tuku, ale na ďalší už tuk obvykle nie je potrebný, pokiaľ je vaša panvica kvalitná a má nepriľnavý povrch.
Pri použití špecializovanej panvice na palacinky (palacinky) nemusíte pridávať žiadny tuk ani pred prvou palacinkou.
S množstvom cesta na jednu palacinku treba byť opatrní. Pre dokonalý výsledok je najlepšie mať presne odmerané množstvo. Naberačka je skvelým nástrojom na to, aby boli všetky palacinky rovnaké. Týmto spôsobom získate palacinky správnej hrúbky, ktoré sa pekne prepečú, nebudú sa lepiť ani trhať.