- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prečo sa pri varení vajec oplatí pridať do vody lyžičku jedlej sódy. Výsledok vás prekvapí!
Prečo sa pri varení vajec oplatí pridať do vody lyžičku jedlej sódy. Výsledok vás prekvapí!
Jedlá sóda – nenápadný biely prášok, ktorý má v domácnosti množstvo využití. Väčšina ľudí ju pozná ako skvelého pomocníka pri čistení kuchyne či kúpeľne, no málokto vie, že dokáže zázraky aj pri varení vajíčok. Ak patríte k tým, ktorí pri ich šúpaní pravidelne strácajú trpezlivosť, máme pre vás jednoduchý trik. Stačí pridať do vody trochu jedlej sódy a vaše vajíčka sa budú lúpať tak ľahko, že tomu sami nebudete veriť.
Vajíčka – malý zázrak plný výživných látok
Vajcia patria medzi tie potraviny, ktoré by rozhodne nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Sú zdrojom kvalitných bielkovín, obsahujú zdravé tuky, minerály a množstvo dôležitých vitamínov. V jednom vajíčku nájdeme vitamín D, ktorý pomáha telu vstrebávať vápnik – nevyhnutný pre pevné kosti a zuby. Okrem toho podporuje aj správnu funkciu imunitného systému.
Z minerálov tu nájdeme vápnik, zinok a železo, z antioxidantov zase luteín a zeaxantín – látky, ktoré prospievajú zraku a chránia oči pred škodlivým modrým svetlom.
V minulosti sa vajíčkam neprávom pripisovala zlá povesť kvôli obsahu cholesterolu. Dnes však už vieme, že cholesterol vo vajíčkach nemá zásadný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, a preto sa vajcia opäť dostali na výslnie ako superpotravina, ktorú si môžeme bez výčitiek dopriať aj každý deň.
Problém, ktorý pozná každý: vajcia, ktoré sa nedajú ošúpať
Určite ste to zažili – poctivo ste uvarili vajíčka natvrdo, no keď ste ich chceli ošúpať, namiesto hladkého bielka vám v rukách zostal len zničený kus so zvyškami škrupiny. V kuchyni sa pritom nejednému podarí vyprodukovať aj zopár nadávok. Ak sa chcete tomuto nepríjemnému momentu vyhnúť, pomôže vám obyčajná jedlá sóda.
Trik s jedlou sódou
Postup je jednoduchý. Do hrnca nalejte studenú vodu a vložte do nej vajíčka – mali by byť celé ponorené. Potom pridajte asi polovicu čajovej lyžičky jedlej sódy na každý liter vody. Sóda zmení pH vody, čím sa naruší väzba medzi škrupinou a bielkom. Vďaka tomu sa vajíčko po uvarení nebude tak lepiť na škrupinu a lúpanie pôjde ľahko – bez frustrácie aj bez zničených prstov.
Dôležitý krok: prudké ochladenie
Keď sú vajíčka uvarené, okamžite ich zlejte a vložte do misky so studenou vodou. Ideálne je, ak ju po chvíli vymeníte, aby voda ostala chladná. Po dvoch až troch minútach môžete začať šúpať. Rýchle ochladenie totiž spôsobí, že sa škrupina mierne stiahne, čím sa ešte viac uvoľní od bielka.
Overené triky, ako vajíčka ošúpať bez trápenia
Každý má svoj spôsob, ako na to. Niektorí preferujú klasické poklepanie, iní používajú rôzne „vychytávky“. Pozrime sa na tie najúčinnejšie:
1. Poválanie po doske
Najskôr vajíčko jemne naklepte z oboch strán a potom ho dlaňou povaľkajte po linke tam a späť. Počujete jemné praskanie škrupiny – to je znamenie, že sa oddelila od bielka. Stačí ho potom vložiť do studenej vody a škrupina sa dá ľahko odstrániť.
2. Pomocou lyžičky
Odlúpnite malý kúsok škrupiny na spodku vajíčka a vložte medzi škrupinu a bielok čajovú lyžičku. Pomaly ju posúvajte okolo vajíčka – škrupina sa oddelí a vy získate dokonale hladké vajíčko bez námahy.
3. Trik s pohárom
Do pohára napustite asi polovicu vody, vložte do nej uvarené vajíčko, prekryte dlaňou a energicky potraste. Po pár sekundách sa škrupina uvoľní tak, že ju ľahko stiahnete.
4. Fúknutie
Tento spôsob pôsobí trochu zábavne, no funguje. Naklepte obe strany vajíčka, trochu olúpte škrupinu a potom fúknite do užšieho konca. Ak sa trafíte do správneho uhla, vajíčko doslova „vystrelí“ zo škrupiny von – len pozor, aby neskončilo na zemi.
Malý zázrak v kuchyni
Jedlá sóda je skutočný zázrak – a nielen pri varení vajec. Tento lacný a ekologický pomocník zvládne uľahčiť množstvo kuchynských aj upratovacích prác. Nabudúce, keď budete variť vajíčka, spomeňte si na tento jednoduchý trik. Stačí pol lyžičky sódy a budete mať dokonale hladké, ľahko ošúpateľné vajíčka – bez stresu a zbytočných nervov.
