Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo sa pri varení zemiakov pridáva rasca? Väčšina ľudí to robí, no len málokto vie dôvod

Prečo sa pri varení zemiakov pridáva rasca? Väčšina ľudí to robí, no len málokto vie dôvod
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prečo sa pri varení zemiakov pridáva rasca? Väčšina ľudí to robí, no len málokto vie dôvod Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste si už všimli, že v niektorých receptoch sa odporúča pridávať do vody pri varení zemiakov rascu. Možno to tak robíte aj vy, pretože ste to videli u starých rodičov alebo rodičov, no nikdy ste sa nezamysleli nad tým, prečo je to tak. Tento zvyk však nie je len tradíciou, ale má aj praktické dôvody.

Zemiaky – základná surovina v kuchyni

Zemiaky sú neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Nájdeme ich v rôznych podobách – ako prílohu k hlavným jedlám, v polievkach, vo forme kaše, placiek, halušiek či dokonca v sladkých receptoch. Ich univerzálnosť ich robí jedným z najpoužívanejších druhov zeleniny v domácnostiach.

Význam rasce pri varení zemiakov

Dôvod, prečo sa do vody pri varení zemiakov pridáva rasca, nesúvisí len s chuťou. Obsahuje totiž látky, ktoré pomáhajú neutralizovať solanín – prirodzenú zlúčeninu v zemiakoch, ktorá sa koncentruje najmä v ich zelených častiach, v klíčkoch a v šupke. Solanín môže mať mierne horkastú chuť, a práve rasca ju dokáže potlačiť.

Okrem toho má rasca priaznivé účinky na tráviaci systém – pomáha predchádzať nadúvaniu a podporuje lepšie trávenie škrobov, čo oceníte najmä pri konzumácii väčšieho množstva zemiakov.

Tip na jednoduchú pochúťku

Ak patríte medzi milovníkov zemiakov, určite si bez nich neviete predstaviť ani vianočný zemiakový šalát. Hoci Vianoce sú ešte ďaleko, môžete si ich atmosféru pripomenúť lahodnou nátierkou, ktorá sa inšpiruje práve týmto tradičným pokrmom. Stačí zmiešať uvarené zemiaky, kyslé uhorky, cibuľu, trochu horčice a majonézy – a máte rýchly a chutný snack.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.