Horúce letné dni sú opäť tu a niet nad pohár čistej, chladenej vody s plátkom čerstvého citróna. To, že citróny sú výborným osviežením, je všeobecne známe, ale mnohí z nás nevedia, že tento citrusový poklad ukrýva ešte množstvo ďalších využití. A práve šupka, ktorú často bezmyšlienkovite vyhadzujeme, môže byť v domácnosti skvelým pomocníkom. Skúsené gazdinky vedia, že citrónová kôra patrí jednoznačne do mrazničky – a majú na to dobré dôvody!
Citrón ako poklad pre zdravie a krásu
Každý dobre vie, že citróny sú nabité vitamínom C, ktorý posilňuje našu imunitu, pomáha pri prevencii prechladnutí a chrípky, a v letných mesiacoch spoľahlivo zahasí smäd. No málokto už tuší, že samotná kôra citróna je skvelým zdrojom antioxidantov a cenných látok, ktoré prospievajú našej pokožke. A práve tu sa otvárajú úplne nové možnosti využitia.
Vedeli ste, že z citrónovej kôry si môžete jednoducho pripraviť prírodnú kozmetiku, ktorá oživí vašu pleť a vráti jej prirodzený lesk a pružnosť? Výroba takéhoto prípravku je jednoduchá, lacná a efektívna.
Ako vyrobiť prášok z citrónovej kôry na kozmetiku?
Najprv je dôležité použiť citróny v BIO kvalite, teda také, ktoré nie sú chemicky ošetrené. Ak však také nemáte k dispozícii, nič nie je stratené! Bežné citróny dôkladne umyte a namočte ich na hodinu do roztoku z vody a jedlej sódy alebo octu. Takto odstránite väčšinu neželaných látok z povrchu šupky.
Potom citróny opatrne olúpte alebo ich kôru nastrúhajte. Šupky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte ich do predhriatej rúry. Teplotu nastavte približne na 200 °C a kôru dôkladne vysušte, až kým nebude úplne krehká. Po vychladnutí ju vložte do mlynčeka na korenie alebo kuchynského mixéra a dôkladne rozdrvte na jemný prášok. Tento citrónový zázrak je hotový! Stačí ho primiešať do vášho obľúbeného hydratačného krému alebo pleťovej masky a výsledky vás príjemne prekvapia.
Citrónová kôra na zimné mesiace? Áno!
Ak si chcete citrónovú kôru zachovať na zimu, stačí ju vysušiť v celku a uložiť do vzduchotesných pohárov alebo dóz. V zimných mesiacoch oceníte tento malý poklad pri príprave voňavého pečeného čaju, ktorý vám nielenže dodá dávku vitamínu C, ale aj príjemne prevonia celý dom. Citrónovú kôru využijete tiež pri pečení koláčov, buchiet či zákuskov. Zimná kuchyňa tak získa úplne nový, svieži nádych.
Citrónová kôra patrí do mrazničky – skvelý trik, ktorý by mal poznať každý!
Uložiť citróny či ich kôru do mrazničky je geniálny trik, ktorý si okamžite zamilujete. Citrónovú kôru alebo dokonca celé citróny môžete zamraziť bez obáv o ich kvalitu. Pred použitím ich jednoducho nechajte dôkladne rozmraziť a následne jemne nastrúhajte. Takto pripravenú mrazenú citrónovú kôru môžete pridať do smoothies, kokteilov alebo rôznych dezertov. Chuť sa okamžite pozdvihne na úplne novú úroveň!
Obľúbenou voľbou je aj kandizovaná citrónová kôra, ktorá dodá sladkým dezertom či koláčom lahodnú, jemne citrusovú chuť.
Citrónová kôra nie je len na sladké – čo takto ku kuraciemu mäsu?
Málokto vie, že citrónová kôra je fantastická aj v kombinácii s mäsom, najmä hydinovým. Keď nabudúce budete piecť kurča, skúste pridať do pekáča pár kúskov sušenej citrónovej kôry spolu s morskou soľou a rozmarínom. Z výsledku budete nadšení, pretože mäso získa lahodnú arómu a jemnú, sviežu chuť citróna.
Citrónová vôňa v byte – jednoduchý spôsob, ako prevoňať domov
Citrónová kôra je mimoriadne aromatická a môže byť skvelým prírodným osviežovačom vzduchu. V zime jednoducho položte pár kúskov citrónovej kôry na radiátor či krb. Teplom sa vôňa uvoľní a celý byt sa premení na príjemné miesto plné sviežej citrónovej vône.
Ako vidíte, citrónová kôra nemusí skončiť v odpadkoch. Šikovné gazdinky si ju zamrazia, vysušia alebo použijú čerstvú v kuchyni či v kozmetike. Skúste to aj vy – citróny majú potenciál stať sa vaším obľúbeným pomocníkom!