Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo staré kuchárky hádzali pri vyprážaní do panvice zrnko hrachu? Skvelý trik, ktorý funguje dodnes!

Vyprážanie nemusí byť spojené len s prskaním oleja
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyprážanie nemusí byť spojené len s prskaním oleja Foto: depositphotos.com
reklama:

Predstava chrumkavých rezňov alebo lahodného vyprážaného karfiolu láka mnohých, no hneď vzápätí príde myšlienka na mastné prskanie oleja, zničenú kuchynskú linku a nepríjemný zápach. Ako si poradiť, aby sa olej pri vyprážaní nesprával ako „živý“ a nešpinil všetko navôkol? Odpoveď poznali už naše staré mamy – a ich triky fungujú dodnes.

Prečo olej pri vyprážaní prská?

Hlavným vinníkom je voda. Stačí, aby sa do horúceho oleja dostala čo i len drobná kvapka, a hneď nastane malá explózia. Voda sa totiž pri vysokej teplote okamžite mení na paru a prudko uniká von. Spolu s ňou sa do vzduchu vyženie aj rozohriaty tuk, ktorý následne pristáva na sporáku, linke či stenách kuchyne.

Všetko musí byť úplne suché

Najjednoduchším spôsobom, ako predísť prskaniu, je dôkladne osušiť všetko, čo príde do kontaktu s panvicou. To znamená nielen samotnú panvicu, ale aj kuchynské náradie, ktoré budete používať. Skôr než začnete vyprážať, utrite panvicu papierovou utierkou alebo čistou savou handričkou. Rovnako postupujte aj pri obracačke či kliešťoch. Aj malá kvapka vody dokáže narobiť veľké problémy.

Tuk musí mať správnu teplotu

Na vyprážanie je ideálna teplota oleja približne 180 °C. Tuk by sa nikdy nemal prehrievať až na bod, keď začne dymiť a nepríjemne zapácha. Ako zistíte, že je pripravený? Staré kuchárky mali jednoduchý trik – do oleja vhodili pár zrniek strúhanky. Ak sa okamžite začali jemne smažiť, teplota bola akurátna.

Babičkin trik: hrášok, mrkva alebo kúsok chleba

Jedným z najznámejších trikov našich babičiek bolo pridať do oleja pár zrniek suchého hrachu. Tento nenápadný krok znížil prskanie a olej sa správal oveľa pokojnejšie. Rovnako dobre fungujú aj plátky mrkvy či surového zemiaka. Ak doma nemáte ani jednu z týchto surovín, poslúži aj malý kúsok chleba alebo pár drevených špáradiel.

Soľ – prirodzený pohlcovač vlhkosti

Ďalším osvedčeným pomocníkom je obyčajná kuchynská soľ. Pred vyprážaním stačí nasypať do panvice jednu kávovú lyžičku soli, pridať olej a počkať, kým sa rozohreje. Vďaka hygroskopickým vlastnostiam do seba soľ natiahne vlhkosť, ktorá by inak spôsobovala prskanie. A ak chcete ešte účinnejší efekt, môžete siahnuť po epsomskej soli, hoci postačí aj klasická.

Ocot ako nečakaný pomocník

Nie každý vie, že vodu dokáže „spútať“ aj ocot. Ak chcete predísť nepríjemnostiam, stačí navlhčiť vatový tampón v octe a pred samotným vyprážaním ním jemne pretrieť povrch panvice. Tento jednoduchý krok môže výrazne obmedziť množstvo prskajúceho oleja.

Korkový špunt proti prskaniu

A čo robiť, keď už olej pení a špliecha? Vtedy pomôže ďalší nenápadný trik – obyčajný korkový špunt z fľaše vína. Ak ho hodíte do rozohriateho oleja, situácia sa upokojí a prskanie sa citeľne zmierni.

Záver

Naše staré mamy mali množstvo jednoduchých, no veľmi účinných trikov, ako si uľahčiť prácu v kuchyni. Zrnko hrachu, lyžička soli, kúsok chleba či korkový špunt – všetko sú to drobnosti, ktoré dokážu urobiť veľký rozdiel. Vyskúšajte ich a presvedčte sa, že vyprážanie nemusí byť spojené s mastnými fľakmi a nepríjemným dymom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.