Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Prečo trhá kysnuté cesto? Objavte riešenie!

Alternatívy k vajciam v kysnutom ceste: Sú naozaj nevyhnutné?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Alternatívy k vajciam v kysnutom ceste: Sú naozaj nevyhnutné? Foto: depositphotos.com
reklama:

Plánujete piecť buchty, knedle či domáce pečivo, no namiesto hebkého a pružného cesta sa vám hmota trhá a zle sa s ňou pracuje? Tento problém môže mať niekoľko príčin, pričom jedným z hlavných faktorov je správna tvorba lepku.

Pracovať s kysnutým cestom si vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a skúseností. Aj malá chyba v procese prípravy môže ovplyvniť výsledok. Ak však poznáte správne postupy a triky, môžete sa týmto problémom vyhnúť a upiecť dokonalé cesto.

Hlavné dôvody, prečo sa kysnuté cesto trhá

Ak vaše cesto nie je také elastické, ako by malo byť, pozrite sa na tieto možné príčiny:

  1. Nízky obsah lepku – Lepok je nevyhnutný pre pružnosť cesta. Ak je ho v múke málo, cesto sa môže lámať a strácať na kvalite. Odporúčame kombinovať bežnú múku s tou, ktorá obsahuje viac lepku. Pomôcť môže aj troška kyseliny – pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu zlepší štruktúru cesta a dodá mu potrebnú elasticitu.
  2. Nedostatočné miesenie – Aj keď dodržíte recept, správne hnietenie je kľúčové. Či už miesite cesto ručne alebo pomocou kuchynského robota, venujte dostatok času jeho spracovaniu. Práve počas miesenia sa aktivuje lepok a vytvára sa jemná a hladká štruktúra cesta. Správne pripravené cesto by malo byť pružné a nemalo by sa lepiť.

Ak sa vám teda pri práci s kysnutým cestom objavia problémy, nevzdávajte sa. Skúste upraviť zloženie surovín alebo predĺžiť čas miesenia a určite dosiahnete lepší výsledok. Každý pokus vás posunie bližšie k dokonalosti!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.