Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo trhá kysnuté cesto? Objavte riešenie!

Alternatívy k vajciam v kysnutom ceste: Sú naozaj nevyhnutné?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Alternatívy k vajciam v kysnutom ceste: Sú naozaj nevyhnutné? Foto: depositphotos.com
reklama:

Plánujete piecť buchty, knedle či domáce pečivo, no namiesto hebkého a pružného cesta sa vám hmota trhá a zle sa s ňou pracuje? Tento problém môže mať niekoľko príčin, pričom jedným z hlavných faktorov je správna tvorba lepku.

Pracovať s kysnutým cestom si vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a skúseností. Aj malá chyba v procese prípravy môže ovplyvniť výsledok. Ak však poznáte správne postupy a triky, môžete sa týmto problémom vyhnúť a upiecť dokonalé cesto.

Hlavné dôvody, prečo sa kysnuté cesto trhá

Ak vaše cesto nie je také elastické, ako by malo byť, pozrite sa na tieto možné príčiny:

  1. Nízky obsah lepku – Lepok je nevyhnutný pre pružnosť cesta. Ak je ho v múke málo, cesto sa môže lámať a strácať na kvalite. Odporúčame kombinovať bežnú múku s tou, ktorá obsahuje viac lepku. Pomôcť môže aj troška kyseliny – pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu zlepší štruktúru cesta a dodá mu potrebnú elasticitu.
  2. Nedostatočné miesenie – Aj keď dodržíte recept, správne hnietenie je kľúčové. Či už miesite cesto ručne alebo pomocou kuchynského robota, venujte dostatok času jeho spracovaniu. Práve počas miesenia sa aktivuje lepok a vytvára sa jemná a hladká štruktúra cesta. Správne pripravené cesto by malo byť pružné a nemalo by sa lepiť.

Ak sa vám teda pri práci s kysnutým cestom objavia problémy, nevzdávajte sa. Skúste upraviť zloženie surovín alebo predĺžiť čas miesenia a určite dosiahnete lepší výsledok. Každý pokus vás posunie bližšie k dokonalosti!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.