
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prepeličie vajcia: Malé, ale mimoriadne výživné
Prepeličie vajcia: Malé, ale mimoriadne výživné

Prepeličie vajcia patria medzi skutočné nutričné poklady. Ich konzumácia je prínosná pre alergikov, ľudí s oslabenou imunitou, diabetikov, osoby trpiace migrénami či mužov so zníženou potenciou. Obsahujú široké spektrum vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť zdravotný stav.
Aj keď sú rozmerovo podstatne menšie ako slepačie vajcia, ich nutričná hodnota je omnoho vyššia. Obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu A, B1 a B2, pričom prispievajú k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu krvného obehu a prevencii civilizačných ochorení. Okrem toho sú bohaté na fosfor, draslík a železo, čo ich robí ideálnou potravinou nielen pre bežnú populáciu, ale aj pre športovcov a ľudí s náročnou fyzickou či duševnou aktivitou.
Význam fosforu pre mozog a vitalitu
Fosfor zohráva kľúčovú úlohu v duševnom vývoji, čo si uvedomujú napríklad aj v Japonsku, kde je bežnou praxou podávanie prepeličích vajec školákom ako súčasť ich denného obeda. Tento minerál navyše podporuje hormonálnu rovnováhu a môže priaznivo ovplyvniť mužskú potenciu.
Tieto drobné vajcia sú tiež bohatým zdrojom medi, kobaltu, niacínu, aminokyselín a lecitínu, ktorý dokáže účinne redukovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho obsahujú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane srdcovo-cievneho systému. Ich nízky kalorický obsah z nich robí vhodnú súčasť vyváženej stravy.
Podpora imunity a ochrana pred infekciami
Prepeličie vajcia majú prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred infekciami. Vhodné sú najmä pre osoby trpiace astmou, častými bolesťami hlavy a problémami s krvným tlakom. Ich pravidelná konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám a ľuďom so zníženou imunitou.
Navyše, na rozdiel od slepačích vajec, prepeličie vajcia nespôsobujú alergické reakcie. Obsahujú totiž prirodzený ovomukoidový extrakt, ktorý sa využíva v terapii alergií. Pomáhajú tiež pri anémii, zápaloch žalúdka a chronických bolestiach hlavy.
Prírodná terapia surovými vajcami
V mnohých krajinách sveta sa prepeličie vajcia konzumujú surové v rámci prírodných liečebných kúr. Napríklad kúra so 60 vajcami pomáha upraviť krvný obraz a znižuje hladinu cholesterolu. Dávka 120 vajec je vhodná pri problémoch s vysokým krvným tlakom a tráviacim traktom, zatiaľ čo 240 vajec môže pomôcť zmierniť symptómy cukrovky, astmy, alergií a dokonca aj migrén. Intenzívnejšia kúra s viac ako tisíc vajcami sa odporúča ako doplnková terapia pri liečbe niektorých vážnych ochorení.
Škrupiny: nevyhadzujte ich, využite ich
Málokto vie, že aj škrupiny prepeličích vajec majú vysokú výživovú hodnotu. Obsahujú vápnik, meď, mangán, železo, síru, zinok, kremík a fluorid, vďaka čomu môžu byť užitočným doplnkom stravy. Po jemnom rozdrvení ich možno pridávať do rôznych pokrmov ako prírodný zdroj minerálov.
Ako prepeličie vajcia správne pripraviť?
Ich využitie v kuchyni je podobné ako pri slepačích vajciach, avšak vzhľadom na ich menšiu veľkosť si vyžadujú kratší čas varenia:
- Vložte ich do studenej vody, priveďte k varu a varte približne 1 minútu. Potom vypnite sporák a nechajte ich dôjsť.
- Na prípravu vajec namäkko ich ponechajte v horúcej vode 6 minút.
- Na vajcia „nahniličko“ stačí 7 minút.
- Na tvrdo ich treba nechať vo vode 10 minút.
Prepeličie vajcia sú síce malé, no ich zdravotné benefity sú obrovské. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, môžete si výrazne zlepšiť zdravie a posilniť organizmus.