Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prepeličie vajíčka: drobnosť, ktorá ukrýva veľkú silu

Prepeličie vajíčka: drobnosť, ktorá ukrýva veľkú silu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prepeličie vajíčka: drobnosť, ktorá ukrýva veľkú silu Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad sú nenápadné, no ich účinky na zdravie sú obdivuhodné. Prepeličie vajíčka sa odporúčajú deťom, ľuďom so slabšou imunitou, alergikom, diabetikom aj mužom, ktorí bojujú s problémami potencie. Vďaka vysokému obsahu živín dokážu podporiť organizmus v mnohých smeroch a pri pravidelnej konzumácii prinášajú viditeľné výsledky.

Malé, ale výživovo silnejšie než slepačie

Aj keď veľkosťou sotva dorovnajú pätinu slepačieho vajca, ich nutričný profil je oveľa bohatší. V porovnaní s klasickými vajcami obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu A, B1 a B2. Sú známe aj tým, že zmierňujú alergické prejavy, prospievajú krvnému obehu a pomáhajú pri civilizačných chorobách. Vysoký obsah fosforu, draslíka a železa z nich robí potravinu, ktorá má miesto aj vo vesmírnom jedálničku astronautov.

Podpora mozgu, energie aj vitality

Jednou z najvýznamnejších látok v prepeličích vajíčkach je fosfor. Ten je dôležitý pre činnosť mozgu, pamäť aj sústredenie. Niet divu, že v Japonsku sa už celé desaťročia podávajú školákom ako súčasť obeda. U mužov navyše prispieva k udržaniu potencie.

Okrem fosforu v nich nájdeme aj meď, kobalt, niacín, esenciálne aminokyseliny, tyrozín (ovplyvňuje zdravý tón pleti a je využívaný aj v kozmetike) a lecitín, ktorý pôsobí priaznivo na hladinu cholesterolu. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny zasa chránia srdce a cievy. A čo poteší ľudí, ktorí si strážia líniu – jedno vajíčko má len okolo 16 kalórií.

Silná ochrana pred infekciami

Ľudia náchylní na prechladnutia či dýchacie ťažkosti ocenia ich antibakteriálne vlastnosti. Prepeličie vajíčka pomáhajú zmierniť astmu, regulovať tlak, uľaviť od bolestí hlavy a podporujú celkovú obranyschopnosť. Zaujímavé je, že nespôsobujú alergické reakcie – práve naopak, obsahujú látku využívanú pri liečbe alergií. Úľavu prinášajú aj pri anémii či žalúdočných zápaloch.

Liečebné kúry a surové užívanie

V niektorých krajinách sa využívajú dokonca aj surové. Podľa skúseností sa rôzne dlhé kúry spájajú s konkrétnymi účinkami:

  • približne 60 vajíčok – zlepšenie krvného obrazu, nižší cholesterol,

  • 120 vajíčok – úprava tlaku, podpora trávenia a liečba žalúdočných vredov,

  • 240 vajíčok – úľava pri cukrovke, migréne, alergiách a dokonca omladenie pokožky,

  • 1 080 vajíčok – pomoc pri vážnych ochoreniach, vrátane nádorov mozgu či konečníka.

Škrupina – minerálna bomba

Pri prepeličích vajíčkach sa oplatí využiť aj to, čo bežne končí v koši. Ich škrupiny sú bohaté na vápnik, zinok, železo, síru a ďalšie dôležité minerály. Po jemnom podrvení ich možno pridať do jedla ako prírodný doplnok stravy.

Ako si ich pripraviť

Využitie v kuchyni je rovnaké ako pri slepačích, no vzhľadom na veľkosť si vyžadujú kratšiu tepelnú úpravu. Vkladajú sa do studenej vody a po zovretí sa varia iba minútu. Potom už stačí len nechať dôjsť:

  • na mäkko asi 6 minút,

  • na hniličku 7 minút,

  • natvrdo približne 10 minút.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.