- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pri varení vajec pridám do vody dve dochucovadlá: škrupina „odletí sama“ a žĺtok bude jemný a výživný
Pri varení vajec pridám do vody dve dochucovadlá: škrupina „odletí sama“ a žĺtok bude jemný a výživný
Výživný recept na rýchle raňajky
Musíte mať:
- 2 vajcia;
- studená voda;
- soľ;
- ocot.
Postupujte podľa nižšie uvedených krokov.
- Vajcia najskôr ponorte do studenej osolenej vody a nechajte 5 minút odležať. Potom ich dôkladne umyte.
- Do hrnca nalejte studenú vodu, pridajte lyžicu soli a potom pridajte vajíčka.
- Na hrniec dajte pokrievku a priveďte vodu do varu.
- Znížte plameň a varte vajíčka 5 minút. Potom vypnite oheň a počkajte 3 minúty.
- Do misky nalejte studenú vodu, pridajte lyžicu bieleho octu a preneste tam vajíčka. Ocot bude reagovať s vápnikom a škrupina bude krehká.
- Keď vajíčka mierne vychladnú, odlupujte ich ľahkým dotykom.
Nezabudnite, že ak sa vajíčko varí príliš dlho, žĺtok zmodrie a telo ho bude ťažko vstrebávať.
Prečo sa občas vajíčka zle šúpu?
Je vajíčko príliš čerstvé?
Jasná odpoveď je: áno! Ak sa vajíčko zle šúpe, je celkom možné, že je ešte veľmi čerstvé. Pretože čím kratšie vajíčko v minulosti ležalo, tým je vnútorná koža kuracieho vajca bližšie k škrupine. Môže za to chemická väzba medzi jednotlivými proteínmi, ktorá je v čerstvom vajíčku stále silná.
Akonáhle sú vajíčka trochu staršie, pod škrupinou sa zhromaždí viac vzduchu, čo spôsobí oddelenie vajíčka od škrupiny. K tomu dochádza aj v dôsledku chemického procesu. Po znesení slepačieho vajíčka oxid uhličitý stabilne uniká, čo zvyšuje hodnotu pH vo vajíčku. Ergo: vajíčko sa dá ľahšie olúpať.