Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pri varení vajec pridám do vody dve dochucovadlá: škrupina „odletí sama“ a žĺtok bude jemný a výživný

Varenie vajec.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
fb.ru
reklama:
1538037232.jpg
www.reuschel-frischei.de

Výživný recept na rýchle raňajky

Musíte mať:

  • 2 vajcia;
  • studená voda;
  • soľ;
  •  ocot.

Postupujte podľa nižšie uvedených krokov.

  • Vajcia najskôr ponorte do studenej osolenej vody a nechajte 5 minút odležať. Potom ich dôkladne umyte.
  • Do hrnca nalejte studenú vodu, pridajte lyžicu soli a potom pridajte vajíčka.
  • Na hrniec dajte pokrievku a priveďte vodu do varu.
  • Znížte plameň a varte vajíčka 5 minút. Potom vypnite oheň a počkajte 3 minúty.
  • Do misky nalejte studenú vodu, pridajte lyžicu bieleho octu a preneste tam vajíčka. Ocot bude reagovať s vápnikom a škrupina bude krehká.
  • Keď vajíčka mierne vychladnú, odlupujte ich ľahkým dotykom.

Nezabudnite, že ak sa vajíčko varí príliš dlho, žĺtok zmodrie a telo ho bude ťažko vstrebávať.

Prečo sa občas vajíčka zle šúpu?

Je vajíčko príliš čerstvé?

Jasná odpoveď je: áno! Ak sa vajíčko zle šúpe, je celkom možné, že je ešte veľmi čerstvé. Pretože čím kratšie vajíčko v minulosti ležalo, tým je vnútorná koža kuracieho vajca bližšie k škrupine. Môže za to chemická väzba medzi jednotlivými proteínmi, ktorá je v čerstvom vajíčku stále silná.

Akonáhle sú vajíčka trochu staršie, pod škrupinou sa zhromaždí viac vzduchu, čo spôsobí oddelenie vajíčka od škrupiny. K tomu dochádza aj v dôsledku chemického procesu. Po znesení slepačieho vajíčka oxid uhličitý stabilne uniká, čo zvyšuje hodnotu pH vo vajíčku. Ergo: vajíčko sa dá ľahšie olúpať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.