Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Príbeh a tajomstvo Sacherovej torty: Ikona rakúskej kuchyne, o ktorú sa viedli súdne spory

Príbeh a tajomstvo Sacherovej torty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Príbeh a tajomstvo Sacherovej torty: Ikona rakúskej kuchyne, o ktorú sa viedli súdne spory Foto: www.freepik.com
reklama:

Viedeň, mesto kultúry, umenia a gastronómie, neskrýva iba historické pamiatky, ale aj poklady sladkého umenia. A jedným z nich je Sacherova torta, klasický čokoládový dezert. Poďte odkryť jeho minulosť a zistite, ktorý sacher je ten jediný pravý a ako ho spoznať.

Príbeh Sacherovej torty začal v roku 1832 vo Viedni, keď knieža Klemens Wenzel von Metternich, vtedajší rakúsky štátny kancelár, požiadal svojho dvorného šéfkuchára, aby vytvoril nový, výnimočný dezert pre vzácnu návštevu. Lenže čo čert nechcel, šéfkuchár ľahol s chorobou, a tak sa zadanie úlohy dostalo až k mladému cukrárskemu učňovi Franzovi Sacherovi. V tejto chvíli mu bolo iba šestnásť rokov, ale k neľahkej úlohe sa postavil čelom a vytvoril niečo nové z dostupných surovín, ktoré mal práve v kuchyni.

Ako spoznáte originál

Sacherova torta sa skladala z čokoládového korpusu, ktorý je uprostred potretý vrstvou marhuľovej marmelády a následne preliať čokoládovou polevou. Táto jednoduchá, ale zároveň výborná torta rýchlo získala popularitu a Franzov syn Eduard otvoril v roku 1876 hotel Sacher vo Viedni, kde sa obľúbený čokoládový dezert podáva dodnes. V súčasnosti má takmer každá viedenská kaviareň svoju vlastnú verziu à la Sacher a žiadne dve torty nie sú úplne rovnaké.

Ak hľadáte ten jediný pravý sacher, spoznáte ho podľa okrúhlej čokoládovej pečate s logom Sacher na vrchnej časti torty a nájdete ju iba na originálnej Sacherovej torte, ktorá sa vyrába v hoteli Sacher v obmedzenom množstve okolo 360 000 kusov ročne.

Tajomstvo Sacherovej torty

Ďalší málo známy, ale o to zaujímavejší fakt o sachre je, že v rokoch 1954 až 1963 prebiehali súdne spory medzi hotelom Sacher a kaviarňou Demel, v ktorých sa rozhodovalo, kto má právo nazývať svoju tortu ako originál.

Spory sa viedli hlavne v dvoch otázkach, a to či má byť v originálnom sachre margarín, či maslo a či má byť korpus uprostred potretý marmeládou. Po dlhom sedemročnom spore dosiahli strany dohodu a originálna Sacherova torta je teraz dostupná iba v hoteli Sacher. Jeho korpus je pečený s maslom a premazaný džemom. Avšak Demelova verzia s margarínom, ktorá nemá vrstvu marhuľovej marmelády uprostred a je označená čokoládovou pečaťou v tvare trojuholníka, je takmer rovnako populárna.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.