Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pridajte do praženice lyžicu majonézy a uvidíte, aká obrovská zmena v chuti nastane

Miešané vajíčka s majonézou
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Miešané vajíčka s majonézou Foto: depositphotos.com
reklama:

Pražené vajíčka sa na prvý pohľad javia ako jedna z najjednoduchších kulinárskych úloh. Niektorí sa však s ich prípravou trápia – chvíľka nepozornosti a z lahodného, jemného pokrmu sa stane tvrdá, vysušená hmota bez chute. Ak aj vy občas premýšľate, ako docieliť nadýchanú a zároveň krémovú textúru, riešenie je prekvapivo jednoduché: lyžica majonézy. Nasledujúci návod vás naučí, prečo a ako tento trik funguje a ako si vytvoriť praženicu presne podľa vašich predstáv.

Prečo práve majonéza?

Vajcia sú základnou prísadou pri výrobe majonézy, takže sa s nimi skvele dopĺňajú. Vďaka pridaniu malej lyžičky alebo lyžice majonézy (podľa množstva vajec) do praženice sa jedlo stane:

  1. Krémovejšie – Majonéza obsahuje tuk a emulgátory, ktoré pomáhajú spojiť všetky chute a zabezpečiť jemnú konzistenciu.

  2. Výraznejšie – Jemná kyselkavosť a koreniny, ktoré sa v majonéze nachádzajú, dokážu skvelo podčiarknuť chuť vajec.

  3. Odolnejšie voči vysušeniu – Vajíčka rýchlo tvrdnú a vysychajú, najmä ak ich necháte na ohni dlhšie, než treba. Pridaný tuk a vlhkosť z majonézy zabezpečia, že aj pri nepatrnom predĺžení doby varenia zostanú vajíčka vláčne.

Rôzne konzistencie pre rôzne chute

  • Polotekuté (krémové) vajcia – Niektorí ľudia milujú, keď je žĺtok ešte mierne tekutý. Ak patríte medzi nich, majonéza vám pomôže uchovať jemnú, nadýchanú konzistenciu bez pocitu surovosti.

  • Stredne prepečené vajcia – Ak chcete „tak akurát“ uvarené vajíčka, ale nie suché, majonéza vám dodá extra hladkosť.

  • Tuhšie prepečené vajcia – Aj keď uprednostňujete pevnejšie usmaženú praženicu, majonéza zabezpečí, že aj takto pripravené vajcia budú šťavnaté a nebudú pripomínať gumenú hmotu.

Správna panvica je základ

Nepodceňujte význam vhodnej panvice:

  1. Nepriľnavý povrch – Uľahčí vám premiešavanie a zabráni pripáleniu.

  2. Veľkosť primeraná počtu vajec

    • Pri 2 – 3 kusoch vajec zvoľte menšiu panvicu, aby sa vajcia nerozliali do príliš tenkej vrstvy a nevyschli prirýchlo.

    • Ak pripravujete 4 a viac vajec, voľte väčšiu panvicu, kde budete mať dostatok priestoru na pohodlné premiešavanie.

Pri nesprávnom rozmere panvice dochádza buď k rýchlemu pripaľovaniu, alebo k nerovnomernému prepečeniu.

Čo všetko si pripraviť?

  • Vajcia: 2 až 3 kusy (alebo aj viac, ak varíte pre viacerých).

  • Maslo: 1 lyžica, prípadne olivový olej, ak vám maslo nechutí či nevyhovuje.

  • Majonéza: 1 čajová lyžička (pri menšom počte vajec) až 1 lyžica (pri väčšej porcii).

  • Soľ a čierne korenie: na dochutenie podľa vlastných preferencií.

Voliteľné doplnky

  • Šunka alebo slanina: Pre milovníkov výraznejších chutí.

  • Syr: Výborne sa hodí nastrúhaný parmezán, cheddar či akýkoľvek obľúbený druh, ktorý sa dobre rozpúšťa.

  • Bylinky a zelenina: Pažítka, petržlenová vňať, bazalka alebo jemne opražená cibuľka.

  • Semienka: Slnečnicové či sezamové pre chrumkavejší zážitok.

  • Pesto, avokádo: Ak ste gurmán a radi experimentujete s novými príchuťami.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Rozohrejte panvicu
    Na miernom plameni nechajte zohriať panvicu s nepriľnavým povrchom. Dajte pozor, aby ste ju zbytočne neprehriali – maslo by sa malo topiť pomaly, nie hneď pripaľovať.

  2. Pripravte si vajcia
    Rozbite vajcia do misky a pomocou metličky alebo vidličky ich dôkladne rozšľahajte. Tým do nich dostanete viac vzduchu, čím budú výsledné pražené vajcia ešte nadýchanejšie.

  3. Osmažte ingrediencie navyše (ak ich používate)
    Ak máte v pláne pridať šunku alebo slaninu, najprv ich nechajte v panvici jemne opražiť. Vďaka tomu budú mať chrumkavý a voňavý základ, do ktorého pridáte vajcia.

  4. Vlejte vajcia do panvice
    Keď je maslo rozpustené a prípadné suroviny (šunka, slanina) už opečené, vlejte do panvice rozšľahané vajcia. Začnite miešať pokojným a plynulým pohybom, postupne zoškrabujte vajcia zo stien i z dna, aby sa neprichytili.

  5. Pridajte majonézu
    V momente, keď vajcia začínajú mierne tuhnúť (ale ešte nemajú konečnú konzistenciu), vmiešajte do nich lyžičku majonézy. Nemusíte ju dokonale rozmiešať – jemné „ostrovčeky“ majonézy v praženici vytvoria príjemné chuťové prekvapenie.

  6. Dochutenie a dopečenie
    Miešajte ďalej, kým vajcia nedosiahnu konzistenciu, ktorú máte radi. Až na záver pridajte soľ, čierne korenie či prípadné bylinky a syr, aby ste zachovali maximum vône aj chuti.

  7. Dokončenie
    Odstavte panvicu z ohňa, akonáhle vidíte, že vajcia sú hotové podľa vášho gusta. Pozor na príliš dlhé ponechanie vajec na horúcej panvici – aj pár sekúnd navyše môžu spôsobiť, že sa stanú suchšími.

Ako podávať

Praženicu s majonézou môžete podávať:

  • Na čerstvom chrumkavom pečive, prípadne na maslovom toaste.

  • Posypanú bylinkami (pažítka, petržlenová vňať, bazalka) alebo jemne pokvapkanú olivovým olejom.

  • V kombinácii s avokádom, čerstvou zeleninou či šalátom pre zdravší variant.

  • So strúhaným syrom, ktorý sa na teplých vajciach čiastočne rozpustí a dodá tak pokrmu extra chuť.

Ak máte radi na tanieri viac farieb a textúr, pokojne pridajte nakrájané cherry paradajky alebo papriku. Fantázii sa medze nekladú a praženica je vďačné jedlo práve preto, že ju môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Drobné rady na záver

  • Neponáhľajte. Vajcia najlepšie chutia, keď sa pripravujú na miernom plameni a pomaly tuhnú.

  • Buďte kreatívni. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami – šampiňónmi, sušenými paradajkami, bylinkovým maslom či inými príchuťami.

  • Soľ pridávajte až po stuhnutí. Vajíčka slané od začiatku zvyknú rýchlejšie rednúť, čo môže komplikovať docielenie želanej konzistencie.

Zhrnutie

Pražené vajcia sú tradičný a rýchly pokrm, no ľahko sa pri nich stane, že budú príliš suché alebo naopak neúplne prepečené. Ak pridáte počas smaženia lyžičku či lyžicu majonézy, nielenže docielite jemnú a nadýchanú textúru, ale vajíčka získajú aj zaujímavú dochuť. Tento malý trik dokáže spraviť zo zdanlivo obyčajného jedla niečo, čo si s radosťou vychutnáte kedykoľvek počas dňa.

Vyskúšajte to pri najbližšej príprave vajec a uvidíte, že aj takáto malá zmena prinesie veľký rozdiel. Môžete zároveň popustiť uzdu svojej fantázii a do praženice pridať rôzne suroviny či koreniny. Stačí jedna panvica, pár minút času a raňajky (alebo aj rýchla večera) získajú úplne nový rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.