Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pridajte do praženice lyžicu majonézy a uvidíte, aká obrovská zmena v chuti nastane

Miešané vajíčka s majonézou
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Miešané vajíčka s majonézou Foto: depositphotos.com
reklama:

Pražené vajíčka sa na prvý pohľad javia ako jedna z najjednoduchších kulinárskych úloh. Niektorí sa však s ich prípravou trápia – chvíľka nepozornosti a z lahodného, jemného pokrmu sa stane tvrdá, vysušená hmota bez chute. Ak aj vy občas premýšľate, ako docieliť nadýchanú a zároveň krémovú textúru, riešenie je prekvapivo jednoduché: lyžica majonézy. Nasledujúci návod vás naučí, prečo a ako tento trik funguje a ako si vytvoriť praženicu presne podľa vašich predstáv.

Prečo práve majonéza?

Vajcia sú základnou prísadou pri výrobe majonézy, takže sa s nimi skvele dopĺňajú. Vďaka pridaniu malej lyžičky alebo lyžice majonézy (podľa množstva vajec) do praženice sa jedlo stane:

  1. Krémovejšie – Majonéza obsahuje tuk a emulgátory, ktoré pomáhajú spojiť všetky chute a zabezpečiť jemnú konzistenciu.

  2. Výraznejšie – Jemná kyselkavosť a koreniny, ktoré sa v majonéze nachádzajú, dokážu skvelo podčiarknuť chuť vajec.

  3. Odolnejšie voči vysušeniu – Vajíčka rýchlo tvrdnú a vysychajú, najmä ak ich necháte na ohni dlhšie, než treba. Pridaný tuk a vlhkosť z majonézy zabezpečia, že aj pri nepatrnom predĺžení doby varenia zostanú vajíčka vláčne.

Rôzne konzistencie pre rôzne chute

  • Polotekuté (krémové) vajcia – Niektorí ľudia milujú, keď je žĺtok ešte mierne tekutý. Ak patríte medzi nich, majonéza vám pomôže uchovať jemnú, nadýchanú konzistenciu bez pocitu surovosti.

  • Stredne prepečené vajcia – Ak chcete „tak akurát“ uvarené vajíčka, ale nie suché, majonéza vám dodá extra hladkosť.

  • Tuhšie prepečené vajcia – Aj keď uprednostňujete pevnejšie usmaženú praženicu, majonéza zabezpečí, že aj takto pripravené vajcia budú šťavnaté a nebudú pripomínať gumenú hmotu.

Správna panvica je základ

Nepodceňujte význam vhodnej panvice:

  1. Nepriľnavý povrch – Uľahčí vám premiešavanie a zabráni pripáleniu.

  2. Veľkosť primeraná počtu vajec

    • Pri 2 – 3 kusoch vajec zvoľte menšiu panvicu, aby sa vajcia nerozliali do príliš tenkej vrstvy a nevyschli prirýchlo.

    • Ak pripravujete 4 a viac vajec, voľte väčšiu panvicu, kde budete mať dostatok priestoru na pohodlné premiešavanie.

Pri nesprávnom rozmere panvice dochádza buď k rýchlemu pripaľovaniu, alebo k nerovnomernému prepečeniu.

Čo všetko si pripraviť?

  • Vajcia: 2 až 3 kusy (alebo aj viac, ak varíte pre viacerých).

  • Maslo: 1 lyžica, prípadne olivový olej, ak vám maslo nechutí či nevyhovuje.

  • Majonéza: 1 čajová lyžička (pri menšom počte vajec) až 1 lyžica (pri väčšej porcii).

  • Soľ a čierne korenie: na dochutenie podľa vlastných preferencií.

Voliteľné doplnky

  • Šunka alebo slanina: Pre milovníkov výraznejších chutí.

  • Syr: Výborne sa hodí nastrúhaný parmezán, cheddar či akýkoľvek obľúbený druh, ktorý sa dobre rozpúšťa.

  • Bylinky a zelenina: Pažítka, petržlenová vňať, bazalka alebo jemne opražená cibuľka.

  • Semienka: Slnečnicové či sezamové pre chrumkavejší zážitok.

  • Pesto, avokádo: Ak ste gurmán a radi experimentujete s novými príchuťami.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Rozohrejte panvicu
    Na miernom plameni nechajte zohriať panvicu s nepriľnavým povrchom. Dajte pozor, aby ste ju zbytočne neprehriali – maslo by sa malo topiť pomaly, nie hneď pripaľovať.

  2. Pripravte si vajcia
    Rozbite vajcia do misky a pomocou metličky alebo vidličky ich dôkladne rozšľahajte. Tým do nich dostanete viac vzduchu, čím budú výsledné pražené vajcia ešte nadýchanejšie.

  3. Osmažte ingrediencie navyše (ak ich používate)
    Ak máte v pláne pridať šunku alebo slaninu, najprv ich nechajte v panvici jemne opražiť. Vďaka tomu budú mať chrumkavý a voňavý základ, do ktorého pridáte vajcia.

  4. Vlejte vajcia do panvice
    Keď je maslo rozpustené a prípadné suroviny (šunka, slanina) už opečené, vlejte do panvice rozšľahané vajcia. Začnite miešať pokojným a plynulým pohybom, postupne zoškrabujte vajcia zo stien i z dna, aby sa neprichytili.

  5. Pridajte majonézu
    V momente, keď vajcia začínajú mierne tuhnúť (ale ešte nemajú konečnú konzistenciu), vmiešajte do nich lyžičku majonézy. Nemusíte ju dokonale rozmiešať – jemné „ostrovčeky“ majonézy v praženici vytvoria príjemné chuťové prekvapenie.

  6. Dochutenie a dopečenie
    Miešajte ďalej, kým vajcia nedosiahnu konzistenciu, ktorú máte radi. Až na záver pridajte soľ, čierne korenie či prípadné bylinky a syr, aby ste zachovali maximum vône aj chuti.

  7. Dokončenie
    Odstavte panvicu z ohňa, akonáhle vidíte, že vajcia sú hotové podľa vášho gusta. Pozor na príliš dlhé ponechanie vajec na horúcej panvici – aj pár sekúnd navyše môžu spôsobiť, že sa stanú suchšími.

Ako podávať

Praženicu s majonézou môžete podávať:

  • Na čerstvom chrumkavom pečive, prípadne na maslovom toaste.

  • Posypanú bylinkami (pažítka, petržlenová vňať, bazalka) alebo jemne pokvapkanú olivovým olejom.

  • V kombinácii s avokádom, čerstvou zeleninou či šalátom pre zdravší variant.

  • So strúhaným syrom, ktorý sa na teplých vajciach čiastočne rozpustí a dodá tak pokrmu extra chuť.

Ak máte radi na tanieri viac farieb a textúr, pokojne pridajte nakrájané cherry paradajky alebo papriku. Fantázii sa medze nekladú a praženica je vďačné jedlo práve preto, že ju môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Drobné rady na záver

  • Neponáhľajte. Vajcia najlepšie chutia, keď sa pripravujú na miernom plameni a pomaly tuhnú.

  • Buďte kreatívni. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami – šampiňónmi, sušenými paradajkami, bylinkovým maslom či inými príchuťami.

  • Soľ pridávajte až po stuhnutí. Vajíčka slané od začiatku zvyknú rýchlejšie rednúť, čo môže komplikovať docielenie želanej konzistencie.

Zhrnutie

Pražené vajcia sú tradičný a rýchly pokrm, no ľahko sa pri nich stane, že budú príliš suché alebo naopak neúplne prepečené. Ak pridáte počas smaženia lyžičku či lyžicu majonézy, nielenže docielite jemnú a nadýchanú textúru, ale vajíčka získajú aj zaujímavú dochuť. Tento malý trik dokáže spraviť zo zdanlivo obyčajného jedla niečo, čo si s radosťou vychutnáte kedykoľvek počas dňa.

Vyskúšajte to pri najbližšej príprave vajec a uvidíte, že aj takáto malá zmena prinesie veľký rozdiel. Môžete zároveň popustiť uzdu svojej fantázii a do praženice pridať rôzne suroviny či koreniny. Stačí jedna panvica, pár minút času a raňajky (alebo aj rýchla večera) získajú úplne nový rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.