Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny

Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny Foto: depositphotos.com
reklama:

Kuskus je potravina, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu aj u nás – a nie náhodou. Napriek tomu, že jeho vzhľad môže pripomínať drobné obilniny, v skutočnosti ide o druh cestoviny. Práve vďaka svojej jednoduchosti a všestrannosti sa stal neoddeliteľnou súčasťou kuchýň po celom svete.

Pochádza zo severnej Afriky, kde sa kedysi pripravoval tradične v špeciálnom pare nad hrncom zvaným „kuskusiér“. Dnes však túto techniku nahradila rýchla a pohodlná verzia, ktorú zvládne pripraviť naozaj každý – aj bez predchádzajúcich skúseností.

Kuskus sa skvele hodí ako náhrada bežných príloh – namiesto ryže guľatej Mánya, zemiakov alebo klasických cestovín. Výborne ladí s pečenou zeleninou, mäsom či omáčkami, no výnimkou nie sú ani sladké kombinácie. Môžete ho podávať teplý, ale výborne chutí aj v studených šalátoch.

Ako pripraviť kuskus z dvoch surovín?

Najčastejšie sa v obchodoch stretnete s tzv. instantným kuskusom, ktorý pochádza z Maroka. Je predvarený a usušený, takže ho nie je potrebné variť. Príprava je tak otázkou niekoľkých minút.

Potrebujete:

  • 50 gramov instantného kuskusu

  • 100 mililitrov horúcej vody alebo vývaru (zeleninový, hydinový alebo iný podľa chuti)

Postup:

  1. Nasypte odmerané množstvo kuskusu do misky s väčším priemerom – ideálne tak, aby bol rozložený v tenšej vrstve.

  2. Zalejte ho vriacou tekutinou v pomere 1:2 (kuskus : voda alebo vývar).

  3. Premiešajte vidličkou, aby sa zrnká oddelili a rovnomerne nasiakli.

  4. Prikryte pokrievkou alebo tanierom a nechajte odpočívať približne 10 minút.

  5. Po uplynutí času kuskus načechrite a podávajte – buď ako samostatnú prílohu, alebo ho ochuťte podľa toho, čo práve varíte.

Ak hľadáte rýchle riešenie na obed či večeru, kuskus je ideálny pomocník – nepotrebujete sporák, množstvo surovín ani veľa času. Hotový je raz-dva a chutí výborne na množstvo spôsobov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.