Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny

Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Príprava kuskusu jednoducho a rýchlo: Stačia vám len dve suroviny Foto: depositphotos.com
reklama:

Kuskus je potravina, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu aj u nás – a nie náhodou. Napriek tomu, že jeho vzhľad môže pripomínať drobné obilniny, v skutočnosti ide o druh cestoviny. Práve vďaka svojej jednoduchosti a všestrannosti sa stal neoddeliteľnou súčasťou kuchýň po celom svete.

Pochádza zo severnej Afriky, kde sa kedysi pripravoval tradične v špeciálnom pare nad hrncom zvaným „kuskusiér“. Dnes však túto techniku nahradila rýchla a pohodlná verzia, ktorú zvládne pripraviť naozaj každý – aj bez predchádzajúcich skúseností.

Kuskus sa skvele hodí ako náhrada bežných príloh – namiesto ryže guľatej Mánya, zemiakov alebo klasických cestovín. Výborne ladí s pečenou zeleninou, mäsom či omáčkami, no výnimkou nie sú ani sladké kombinácie. Môžete ho podávať teplý, ale výborne chutí aj v studených šalátoch.

Ako pripraviť kuskus z dvoch surovín?

Najčastejšie sa v obchodoch stretnete s tzv. instantným kuskusom, ktorý pochádza z Maroka. Je predvarený a usušený, takže ho nie je potrebné variť. Príprava je tak otázkou niekoľkých minút.

Potrebujete:

  • 50 gramov instantného kuskusu

  • 100 mililitrov horúcej vody alebo vývaru (zeleninový, hydinový alebo iný podľa chuti)

Postup:

  1. Nasypte odmerané množstvo kuskusu do misky s väčším priemerom – ideálne tak, aby bol rozložený v tenšej vrstve.

  2. Zalejte ho vriacou tekutinou v pomere 1:2 (kuskus : voda alebo vývar).

  3. Premiešajte vidličkou, aby sa zrnká oddelili a rovnomerne nasiakli.

  4. Prikryte pokrievkou alebo tanierom a nechajte odpočívať približne 10 minút.

  5. Po uplynutí času kuskus načechrite a podávajte – buď ako samostatnú prílohu, alebo ho ochuťte podľa toho, čo práve varíte.

Ak hľadáte rýchle riešenie na obed či večeru, kuskus je ideálny pomocník – nepotrebujete sporák, množstvo surovín ani veľa času. Hotový je raz-dva a chutí výborne na množstvo spôsobov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.