
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pripravte si večer rýchle raňajky do pohára
Pripravte si večer rýchle raňajky do pohára

Aké sú výhody ovsených vločiek?
Azda najmódnejšie rýchle raňajky v dóze sú ovsené vločky. V angličtine sa jedlo nazýva night oats. A hoci je obsah kalórií v tejto obilnine pomerne vysoký, existuje niekoľko veľmi dobrých dôvodov, prečo považovať ovsené vločky za najzdravšiu kašu na raňajky. Po prvé, ovos je bohatý na komplexné uhľohydráty, ktoré poskytujú dlhotrvajúcu energiu a pomáhajú vám vyhnúť sa občerstveniu. Po druhé, ovsené vločky obsahujú vlákninu a vitamíny B, čo znamená, že pomáhajú bojovať proti stresu a nespavosti.
Lenivé ovsené vločky: Rýchle a jednoduché
Príprava lenivých ovsených vločiek v dóze je jednoduchá – stačí vločky zaliať mliekom, kefírom alebo iným fermentovaným mliečnym produktom a dať ich na noc do chladničky. Napučiavanie cereálií bude trvať 5-7 hodín , ale tieto raňajky môžete skladovať až 2 dni. Ak chcete, pridajte korenie, ako je škorica, zázvor, vanilka atď. Postačí akékoľvek ovocie alebo bobule (nemusíte ich ani rozmrazovať), ako aj orechy, semienka, karamel, čokoláda, sirupy atď. Všetko závisí od vašej fantázie.
Úžasná vlastnosť chia semienok
Ďalšími skvelými rýchlymi raňajkami v poháriku je chia puding s ovocným pyré a orieškami. Semená tejto rastliny totiž obsahujú veľké množstvo nerozpustnej vlákniny, takže namáčaním získavajú konzistenciu pudingu. V 1 polievkovej lyžici Chia semienok je obsah takmer 20 % dennej potreby vlákniny dospelého človeka. Aby boli tieto raňajky ešte zdravšie, môžete pridať pár lyžíc gréckeho jogurtu, zdroja bielkovín. Mimochodom, niektorí kuchári pridávajú do takýchto raňajok aj špeciálnu proteínovú zmes, no v tomto prípade je predsa len vhodné poradiť sa s odborníkom.
Raňajky nemusia byť sladké.
Pre tých, ktorí uprednostňujú nesladené raňajky, je tu aj lenivá varianta v poháriku – šalát s kuskusom, bulgurom či quinoou. Cereálie urobia vaše raňajky sýtejšími a vyváženejšími. Môžu sa pripraviť aj večer a uchovávať v chladničke až 2 dni.
Recepty
Náš výber obsahuje 9 overených receptov na lenivé raňajky v dóze. Sme si istí, že každý si nájde svoje obľúbené.
Nevarené ovsené vločky na raňajky
Recept na ovsenú kašu bez varenia nebude vyvolávať otázky ani pre začínajúcich kuchárov. Stačí večer nasypať vločky do dózy, pridať mlieko a nechať cez noc. Ráno už ostáva len kašu naservírovať do misiek a pridať ingrediencie podľa chuti.
Na prípravu raňajok pre 2 porcie budete potrebovať:
Pre ovsené vločky s banánom:
- mlieko – 250 ml
- ovsené vločky – 70 g
- med – 1 polievková lyžica
- vanilkový extrakt – 2-3 kvapky
- plátky banánu a vlašské orechy na servírovanie
Pre tropické ovsené vločky:
- kokosové mlieko – 200 ml
- ovsené vločky – 70 g
- hnedý cukor – 1 polievková lyžica
- plátky manga, broskyne, kiwi, ananásu, pražené kokosové vločky na servírovanie
Na tekvicové ovsené vločky:
- mlieko – 250 ml
- ovsené vločky – 70 g
- pečené alebo varené tekvicové pyré – 2 polievkové lyžice
- med – 1 polievková lyžica
- orechy alebo müsli – 1 polievková lyžica
- vanilkový extrakt – 2-3 kvapky
- škorica – 1 štipka
- mletý muškátový oriešok – 1 štipka
Pre bobuľové ovsené vločky:
- mlieko – 250 ml
- ovsené vločky – 70 g
- čučoriedkový alebo malinový džem – 1 polievková lyžica
- čerstvé alebo mrazené bobule na servírovanie
1. Vložte ovsené vločky do dózy alebo nádoby a zalejte ich teplým mliekom.
2. Pridáme cukor, džem alebo med, vanilkový extrakt a koreniny. V tejto fáze sa pridáva aj tekvicové pyré. Premiešame, prikryjeme a necháme cez noc v chladničke (aspoň 3 hodiny).
3. Ráno rozdeľte namočené ovsené vločky na porciované taniere. Pridajte ľubovoľné ingrediencie, ktoré máte radi podľa zvoleného receptu a ihneď podávajte.

Užitočné rady
Ak ste náhle zaspali, vezmite si predpripravené ovsené vločky so sebou . Vo voľnej minúte si môžete dať rýchle, chutné a hlavne zdravé raňajky.
Dali sme vám niekoľko možností pripraviť si ovsené vločky bez varenia, ale môžete si vytvoriť aj svoje vlastné kombinácie ingrediencií podľa vašej chuti. Niektorí dokonca nahrádzajú mlieko ovocnou šťavou a aj táto verzia je veľmi chutná..
Nočný ovos s granátovým jablkom a pistáciami
Pripraviť si raňajky večer predtým je skvelý nápad! To vám zaberie doslova 5 minút, pretože ovsené vločky stačí zaliať mliekom a vložiť do chladničky. A ráno vás bude čakať hotová lahodná kaša, do ktorej stačí pridať lesné ovocie a orechy.
Na prípravu raňajok na 1 porciu budete potrebovať:
- sójové mlieko – 180 ml
- pistácie – 50 g
- ovsené vločky – 3 lyžice
- granátové jablko (semená) – 2 polievkové lyžice
- kokosové vločky – 1 lyžička.
- strúhaná pomarančová kôra – 1/2 lyžičky.
- mletá kurkuma – 1/4 lyžičky.
1. Do nádoby so vzduchotesným uzáverom nalejte sójové mlieko, pridajte ovsené vločky, kurkumu a kôru. Miešajte. Pevne uzavrieme a necháme cez noc v chladničke.
2. Ovsené vločky pred podávaním posypeme nasekanými pistáciami, zrniečkami granátového jablka a kokosovými lupienkami.

Poznámka
Pistácie môžu byť nahradené inými orechmi, ako sú vlašské alebo lieskové orechy.
Mimochodom
Časť sójového mlieka možno nahradiť kokosovým mliekom. A tiež pridajte trochu šťavy z granátového jablka.
Lenivá ovsená kaša v pohári
Niekedy je ráno katastrofálny nedostatok času na zdravé raňajky. Preto odporúčame pripraviť si zdravé a chutné ovsené vločky večer vopred.
Na prípravu raňajok na 1 porciu budete potrebovať:
- jogurt bez prísad – 200 ml
- ovsené vločky – 50 g
- banán – 1/2 ks.
- med alebo cukor – 2 lyžičky.
- akékoľvek bobule (čerstvé alebo rozmrazené)
1. Ovsené vločky nasypeme do dózy. Navrch položte nakrájané banány, bobule, cukor alebo med. Zalejeme jogurtom.
2. Nádobu uzatvorte viečkom, dobre pretrepte a vložte do chladničky do rána.
3. Ovsené vločky môžeme konzumovať studené alebo rýchlo ohriate v mikrovlnke.

Užitočné rady
Môžete použiť jogurt s prísadami, v takom prípade nemusíte pridávať med a cukor.
Mimochodom
Jogurt je možné nahradiť kyslým mliekom alebo kefírom. Experimentujte s príchuťami!
Čučoriedkové smoothie z ovsených vločiek
Ovsené čučoriedkové smoothie sú chutné a veľmi rýchle raňajky. Cereálie by mali byť vopred namočené v mandľovom mlieku – ranné jedlo tak bude ešte zdravšie.
Na prípravu raňajok pre 2 porcie budete potrebovať:
- mandľové mlieko – 250 ml
- čučoriedky – 180 g
- mrazený banán – 1 ks.
- ovsené vločky – 70 g
- med – 1 lyžička.
- čučoriedky alebo iné kúsky bobúľ na servírovanie
1. Zmiešajte ovsené vločky a 2/3 mandľového mlieka v miske alebo nádobe. Prikryte a nechajte cez noc v chladničke (najmenej 8 hodín).
2. Namočené ovsené vločky vložte do pohára mixéra, pridajte zvyšné mlieko, banán, čučoriedky a med. Šľaháme do hladka.
3. Ovsené čučoriedkové smoothie nalejeme do pohárov a ozdobíme ovocím.

Poznámka
Mandľové mlieko je možné nahradiť akýmkoľvek iným rastlinným mliekom alebo nízkotučným kravským mliekom.
Mimochodom
Smoothie môžeme ozdobiť nielen bobuľovým ovocím, ale aj kokosovými lupienkami, chia či ľanovými semienkami.
Raňajky s tvarohom v dóze
Tieto chutné a zdravé raňajky vám určite dodajú energiu na celý deň. Je vhodné ich dať deťom so sebou do školy alebo do práce.
Na prípravu raňajok pre 2 porcie budete potrebovať:
- tvaroh – 300 g
- ovsené vločky – 2 lyžice
- med – 2 lyžice
- kondenzované mlieko – 1 polievková lyžica
- orechy – 1 polievková lyžica
1. Pripravte si malé zaváracie poháre. Na spodok každého dajte lyžicu ovsených vločiek. Pridajte med na vrch.
2. Takmer celý téglik naplníme tvarohom, zalejeme kondenzovaným mliekom. Navrch nasypeme nasekané orechy.
3. Raňajky necháme cez noc odležať v chladničke. Podávajte ráno.

Poznámka
Aby orechy zostali chrumkavé, je lepšie ich vopred vysušiť na panvici bez oleja. A pridajte do pohára bezprostredne pred jedlom.
Mimochodom
Pre rôzne príchute môžete každý deň používať napríklad miesto kondenzovaného mlieka rôzne sirupy: jahodový, karamelový, orechový atď.
Jahodový šalát v pohári
Často sa stáva, že bobule alebo ovocie zo zaváraninového pohára sa zjedia, ale sirup zostane. Skúste si z neho pripraviť zálievku na šalát, pretože k bylinkám, syrom a mnohým zeleninám sa hodí cukor, med a rôzne sirupy. Odporúčame vám zostaviť šalát do pohára – bude vhodné ho zjesť na raňajky alebo si ho vziať so sebou do práce.
Na prípravu raňajok pre 4 porcie budete potrebovať:
- varené alebo vyprážané kuracie prsia – 1 ks.
- jahody – 8-10 ks.
- syr feta – 100 g
- lúpané slnečnicové semienka – 4 polievkové lyžice
- zväzok šťavelu, najlepšie s malými listami – 1 ks.
- zelená cibuľa – 3 perá
Dresing :
- limetka (šťava a kôra) – 1/2 ks.
- olivový olej – 2 lyžice
- jahodový džem – 1 polievková lyžica
- biely vínny ocot – 1 polievková lyžica
- horčica so semenami – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na dresing dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Nalejte 2 polievkové lyžice na dno 200–250 ml pohárov so širokým hrdlom a skrutkovacím uzáverom.
2. Šťavel vysušte, oddeľte listy od stoniek. Slnečnicové semienka zľahka opražíme na suchej panvici. Zelenú cibuľku nakrájajte nadrobno, rozdrvte alebo nakrájajte syr feta na kocky. Jahody nakrájame na 4 kusy. Kuracie mäso nakrájame na krátke tenké plátky.
3. Poháre naplňte v nasledujúcom poradí: na dresing dajte kúsky mäsa, potom jahody, semienka, zelenú cibuľku, syr feta a šťavel. Nádoba by mala byť naplnená po vrch. Prikryte a dajte do chladničky.

Poznámka
Namiesto kuracieho mäsa v šaláte je skvelou možnosťou chudá šunka, pečená morka atď.
Mimochodom
Slnečnicové semienka je možné nahradiť tekvicovými alebo ľanovými.
Raňajky v tégliku s chia pudingom, mangovým pyré, kandizovaným pomarančom a pistáciami
Takéto luxusné raňajky pripravíte už za 5 minút. Hlavné je nezabudnúť večer namočiť chia semienka do kefíru. Chladnička urobí zvyšok za vás.
Na prípravu raňajok na 1 porciu budete potrebovať:
- kefír – 1/2 šálky
- mangové pyré – 3 lyžice
- chia semienka – 2 lyžice
- kandizované pomarančové kôry – 1 lyžička.
- nasekané pistácie – 1 lyžička.
1. Večer nasypeme chia semienka do téglika, pridáme kefír, premiešame a dáme do chladničky.
2. Do rána chia semienka v kefíre nabobtnajú a budú pripomínať hustý puding. Na vrch položte mangové pyré.
3. Pred podávaním puding posypeme kandizovaným ovocím a pistáciami.

Poznámka
Kefír na tieto raňajky môže byť nahradený neochuteným pitným jogurtom.
Mimochodom
Okrem kandizovaného pomaranča môžete použiť akékoľvek iné ovocie, ktoré sa hodí k chuti manga. Napríklad z melóna, vodného melónu, ananásu atď.
Šalát v tégliku zo sezónnej zeleniny s kuskusom
Tento Jarný šalát s kuskusom a sezónnou zeleninou je v podstate dva v jednom, pretože je to šalát aj príloha. Tieto raňajky si pripravte večer vopred, len nezabudnite navrstviť ingrediencie a nezabudnite dať téglik do chladničky.
Na prípravu raňajok na 4 porcie budete potrebovať:
- paradajka – 2 ks.
- uhorka – 2 ks.
- kuskus – 150 g
- malá mladá cuketa – 1 ks.
- sladká paprika – 1 ks.
- reďkovka – 4 ks.
- olivový olej – 6 lyžíc
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica
- soľ
Dresing:
- olivový olej – 6 lyžíc
- kôpor – 1 zväzok
- petržlen – 1 zväzok
- biely vínny ocot – 2 lyžice
- cesnak – 1 strúčik
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Na dresing nadrobno nasekáme kôpor, petržlenovú vňať a cesnak. Zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a vínnym octom. Pridajte soľ, s korením a bylinkami, nalejte 2-3 lyžice pitnej vody a vyšľahajte vidličkou.
2. Kuskus dáme do malého hrnca, pridáme soľ, olivový olej a citrónovú šťavu. Zalejte 250 ml horúcej vody, premiešajte a prikryte pokrievkou. Kuskus necháme 10-15 minút napučať.
3. Samostatne nakrájajte paradajky, uhorky, papriku a cuketu na malé kocky. Reďkovku nakrájame na tenké plátky. Nalejte 2 polievkové lyžice desingu na dno pohárov , navrstvíme zeleninu a kuskus a zalejeme zvyšnou zálievkou. Poháre pevne uzavrite a vložte do chladničky.

Užitočné rady
Šalát sa môže uchovávať v chladničke v uzavretých nádobách 2 dni. Môžete to teda stihnúť v predstihu, ak plánujete víkend mimo domova alebo relaxačný víkend mimo sporáka.
Mimochodom
Kuskus možno nahradiť inými obilninami. Ideálnou náhradou je quinoa alebo cirok. Do tohto šalátu dôležitého pre alergikov je vhodné aj proso alebo zmes bezlepkových zŕn amarant + teff.
Caesar šalát s quinoa v pohári
Kto by odmietol Caesar šalát na raňajky? Pre mnohých z nás je toto jedlo obľúbené a vždy žiadané. Pripravte si šalát v pohári večer vopred a vaše ráno bude naozaj dobré.
Na prípravu raňajok pre 4 porcie budete potrebovať:
- hotové filé z kuracích pŕs – 200 g
- rímsky šalát – 150 g
- slivkové cherry paradajky – 100 g
- chutný včerajší pšeničný chlieb – 100 g
- quinoa alebo bulgur – 50 g
- parmezán – 30 g
- cesnak – 1 strúčik
- olivový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Dresing:
- domáca majonéza – 150 g
- prírodný jogurt – 150 g
- ančovičky – 60 g
- extra panenský olivový olej – 4 lyžice
- kapary – 20 g
- Dijonská horčica bez semien – 20 g
- parmezán – 20 g
1. Chlieb potrieme cesnakom. Pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme na suchej rozohriatej panvici 1 minútu z každej strany. Osolíme a okoreníme.
2. Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky. Paradajky nakrájajte na 2-4 kusy. Listy šalátu ručne nakrájame alebo natrháme na malé kúsky. Syr nastrúhame.
3. Na dresing rozmixujte všetky ingrediencie v mixéri do hladka.
4. Quinou alebo bulgur uvarte podľa návodu na obale.
5. Pripravené ingrediencie vložte do 4 pohárov vo vrstvách. Najprv asi 2/3 omáčky, paradajky, trochu hlávkového šalátu a kuracieho mäsa, quinoa, potom zvyšný šalát a kuracie mäso, syr. Prelejte každú vrstvu zvyšnou omáčkou.

Poznámka
Na tento šalát môžete kura grilovať, piecť, variť alebo dokonca dusiť.
Mimochodom
Neodporúčame pripravovať tento šalát nahradením kuracieho mäsa krevetami. Dokonca aj v chladničke rýchlo stratia svoju čerstvosť a určite dodajú šalátu nepríjemnú vôňu.