- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prízemné mrazy sú pre hubárov výstraha. Môžete sa otráviť!
Prízemné mrazy sú pre hubárov výstraha. Môžete sa otráviť!
Meteorológovia upozorňujú na prízemné mrazy, čo je pre hubárov výstraha, aby boli maximálne opatrní. V tejto dobe sa totiž môžete otráviť aj druhmi húb, ktoré sú inak jedlé! Ako sa vyhnúť riziku, že sa to stane aj vám?
Zbieranie húb je možné až do novembra, avšak závisí to predovšetkým od aktuálnych poveternostných podmienok, najmä od teploty. Ak teplota v noci a ráno klesne pod nulu, je lepšie navštíviť les len na prechádzku, pretože mráz môže spôsobiť, že aj jedlé huby sa stanú nebezpečnými.
Prečo sa vyhnúť hubám po mraze?
Keď sa huby vyvíjajú v podmienkach, kde sa striedajú ranné mrazy s teplejšími popoludniami, logicky zamrznú a potom sa opäť roztopia – a tento cyklus sa môže opakovať viackrát. Mykológ Jiří Laštůvka z Hlinska na stránke Na Houbách vysvetľuje: „Huby, ktoré prešli mrazom, už nie sú jedlé. Hlavne hríbovité huby by nemali zamrznúť a potom sa roztopiť. Zmrazenie vedie k tvorbe ľadových kryštálov, ktoré môžu narušiť bunky a spôsobiť ich smrť. Počas rozkladu sa v nich usadzujú baktérie a plesne, čo určite nie je žiadúce.“ Takže aj huba, ktorá je inak jedlá, sa môže stať nebezpečnou v dôsledku mrazu. „Toxíny v rozmrznutej hube síce nie sú smrteľné, ale môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, hnačky a zvracanie,“ dodáva expert.
Keby ste si boli istí, že huba zamrzla len raz a hneď ste ju zbierali a konzumovali, nemuselo by to byť rizikové. Avšak to sa ťažko posudzuje – ak sú už niekoľko dní prítomné prízemné mrazy, je lepšie také huby nezbierať, a už vôbec ich neuchovávať ani nekonzumovať. Na začiatku októbra, kedy môžu byť prízemné mrazy prítomné, sa zvyčajne vyskytujú len na okrajoch lesov. Vo vnútri lesov sa mrazy zvyčajne neobjavujú, ale s blížiacou sa zimou je dôležité byť obzvlášť opatrný. V prípade, že teplota klesne pod -5 °C, je lepšie prestať so zbieraním húb.
Aj keď sa často hovorí, že mrazovanie je najnebezpečnejšie pre hríbovité huby, v skutočnosti je veľmi málo druhov húb, ktorým opakované mrazenie neškodí. Preto je rozumné po prvých mrazoch prestať zbierať všetky huby. Výnimkou sú zimné druhy húb, medzi ktorými sú najčastejšie peniazovka sametonohá a hliva ustricovitá.
Ako spoznáte, že huby sú zamrznuté?
Huba, ktorá viackrát zamrzla, je mäkšia a má vodnatú textúru; ak ju nakrájate, rozpadá sa. Jej klobúk býva vyblednutý a póriky pod ním sa zvyčajne zafarbujú do šeda. Našťastie, tento vzhľad väčšinou odradí ľudí od jej konzumácie.
Nebezpečenstvom však nie je len to, že vám premočená huba môže spôsobiť zdravotné problémy; zmeny vo vzhľade môžu viesť k zámene jedlých húb za jedovaté, čo môže spôsobiť otravu. Rovnako je dôležité vedieť, že pri premočených hubách nie je riešením len orezanie poškodených častí, pretože baktérie a plesne už prenikli do celej huby.
Aké sú príznaky otravy premočenými hubami?
Otrava hubami, ktoré prešli rozkladom a boli napadnuté plesňou, sa zvyčajne prejavuje zvracaním, hnačkami a bolesťami brucha, ale môže mať aj vážnejšie následky.
Je možné skladovať huby v mrazáku?
Ak sú premočené huby problém, môžu sa teda skladovať v mrazáku? Áno, pokiaľ sú to zdravé huby (odporúča sa ich predtým povariť alebo podusiť), je možné ich rozmraziť a ihneď spracovať. Nikdy by ste ich však po rozmrazení nemali zamrazovať opäť – to by bolo porovnateľné so situáciou premočených húb zbieraných v lese.