Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Probiotické potraviny ako tajomstvo pevnej imunity: Obzvlášť dôležité pre ženy po päťdesiatke

Probiotické potraviny ako tajomstvo pevnej imunity: Obzvlášť dôležité pre ženy po päťdesiatke
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Probiotické potraviny ako tajomstvo pevnej imunity: Obzvlášť dôležité pre ženy po päťdesiatke Foto: depositphotos.com
reklama:

Prechod zo zimných mesiacov do jari býva často skúškou pre náš organizmus. Kolísavé teploty, menej pohybu, znížený príjem čerstvých potravín a únava sa podpisujú pod oslabenú imunitu. Hoci mnohí siahajú po výživových doplnkoch, existuje prirodzenejší a často aj účinnejší spôsob, ako podporiť zdravie – probiotické potraviny.

Tieto potraviny, ktoré obsahujú živé mikroorganizmy prospešné pre črevá, môžu zásadne ovplyvniť imunitu, trávenie aj celkovú vitalitu. Pre ženy vo veku nad 50 rokov, kedy dochádza k prirodzeným hormonálnym a metabolickým zmenám, sú obzvlášť cenné. Ich pravidelná konzumácia môže pomôcť vyrovnávať vplyv starnutia a podporiť celkové fyzické aj psychické zdravie.

Ako probiotiká pomáhajú telu?

Črevá sú centrom imunitného systému. Ak je črevná mikroflóra v nerovnováhe, celé telo sa môže cítiť unavené, oslabené alebo náchylné na infekcie. Probiotiká – teda „dobré“ baktérie – pomáhajú udržiavať správne zloženie črevného prostredia a zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov.

S pribúdajúcimi rokmi však prirodzený počet týchto prospešných baktérií klesá. Preto odborníci radia zaradiť do stravy rôzne fermentované potraviny a nápoje, ktoré ich dokážu doplniť prirodzenou cestou. Dôležité je začať s menšími dávkami a vyberať kvalitné produkty označené ako obsahujúce „živé kultúry“.

10 výnimočných potravín, ktoré prirodzene posilnia imunitu

1. Pravý biely jogurt

Nie je jogurt ako jogurt. Ten bez pridaného cukru a umelých prísad – ideálne grécky alebo s bifidobaktériami – je výborným spojencom zdravého trávenia. Stačí pridať čerstvé ovocie a máte rýchle, výživné raňajky plné probiotík.

2. Kefír

Tento fermentovaný nápoj má bohatú škálu baktérií a kvasiniek, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú rovnováhu. Okrem toho obsahuje aj vápnik, vitamín B12, K2 a ďalšie dôležité živiny. Skvele chutí v kombinácii s ovsenými vločkami či v smoothie.

3. Zrejúce syry

Niektoré tvrdé syry – ako parmezán či gouda – obsahujú probiotiká v menšom množstve. Napriek tomu ide o chutný doplnok jedálnička, ktorý ponúka aj poriadnu dávku bielkovín a vápnika.

4. Ocot z jabĺk

V nefiltrovanej a nepasterizovanej podobe je jablčný ocot zdrojom prospešných baktérií. Pomáha najmä pri tráviacich ťažkostiach a plynatosti. Ideálne je riediť ho vo vode a piť pred jedlom.

5. Kimči

Kórejská špecialita zo zeleniny, zvyčajne kapusty, fermentovanej s cesnakom, chilli a zázvorom. Kimči nie je len chutné, ale aj nabité vitamínmi a probiotickými kultúrami. Najlepšie je konzumovať ho v studenej forme, napríklad ako prílohu k jedlu.

6. Kombucha

Tento perlivý nápoj vyrobený fermentáciou sladeného čaju je osviežujúci a zároveň plný aktívnych mikroorganizmov. Priaznivo vplýva na trávenie, detoxikáciu tela a môže pomôcť aj pri regulácii hmotnosti.

7. Tempeh

BOSORKA príchuť do jedálriánska alternatíva mäsa, vyrobená z fermentovaných sójových bôbov. Obsahuje probiotiká, vlákninu, vitamíny skupiny B a dôležité minerály ako horčík či zinok. Je skvelý do šalátov, wokov alebo na gril.

8. Miso

Tradičná japonská pasta, používaná najčastejšie do polievok. Vyrába sa fermentáciou sóje a má bohatý nutričný profil. Aby si miso zachovalo svoje účinky, nesmie sa variť – pridávajte ho až na záver prípravy jedla.

9. Natto

Silne aromatický japonský pokrm s lepkavou textúrou. Hoci chuť nie je pre každého, obsahuje unikátnu kombináciu probiotík a vitamínu K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Japonci ho jedia denne – možno aj preto sa dožívajú takého vysokého veku.

10. Kvasená kapusta

Overená klasika zo slovenských kuchýň. Bohatá na vitamín C, enzýmy aj živé kultúry. Podporuje nielen imunitu, ale aj trávenie. Vyberajte však nepasterizovanú – len tak si zachová všetko, čo robí dobre telu.

Záver: Príroda ponúka účinnú pomoc

Namiesto syntetických výživových doplnkov môžete podporiť svoje zdravie jedlom, ktoré je chutné a zároveň prospešné. Pravidelným zaraďovaním probiotických potravín do jedálnička nielen posilníte imunitu, ale zlepšíte aj trávenie, energiu a celkovú pohodu. A to platí obzvlášť v čase, keď sa naše telo prispôsobuje zmenám medzi zimou a jarou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.