Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Profesionálne tipy, ako dosiahnuť dokonale nadýchanú veľkonočnú plnku

Vynikajúca veľkonočná plnka s bylinkami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vynikajúca veľkonočná plnka s bylinkami Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľká noc nie je iba sviatkom čokoládových zajacov a maľovaných kraslíc. V mnohých slovenských rodinách sa k týmto jarným sviatkom neodmysliteľne viaže aj tradičná veľkonočná plnka. Ide o pokrm, ktorý na prvý pohľad možno vyzerá nenápadne, ale ak ho pripravíte správne, dokáže zažiariť na sviatočnom stole. Je voňavý, chutný a nádherne nadýchaný. Ak ste ho ešte neskúsili alebo ste doteraz nedosiahli takú vzdušnú konzistenciu, akú by ste si želali, prinášame vám jednoduché, no osvedčené rady od profesionálov.

Prečo je veľkonočná plnka taká obľúbená

Veľká noc predstavuje pre mnohých nielen náboženské sviatky, ale aj symbol príchodu jari a nového obdobia plného života. S týmto obdobím sa spája viacero tradičných jedál a veľkonočná plnka patrí medzi tie, ktoré milujú celé generácie. Dokonca aj tí, ktorí sladké maškrty príliš neobľubujú, často ocenia plnku s chrumkavou kôrkou a šťavnatým vnútrom. Je výborná samostatne alebo ako príloha k mäsu, pričom vôňa byliniek a jemná nadýchaná konzistencia z nej dokážu vytvoriť kráľovský pokrm na každom jarnom stole.

Napriek tomu sa môže stať, že v niektorých rodinách si ju nevedia vychutnať tak, ako by si zaslúžila. Kameňom úrazu býva často práve nedostatočne nadýchaná konzistencia. Aby ste sa vyhli ťažkej a hutnej plnke, je dôležité poznať niekoľko kľúčových trikov, vďaka ktorým sa vaše dielo vydarí a bude vyzerať aj chutiť ako od profesionála.

Čo nakúpiť, aby bola plnka nadýchaná a voňavá

Najlepšia veľkonočná plnka sa nezaobíde bez kvalitných surovín. Ak v obchode siahnete po overených produktoch, vopred si zaistíte, že výsledná chuť bude stáť za to. Na prípravu potrebujete:

  • 250 g šunky alebo údeného mäsa

  • 200 ml polotučného mlieka

  • 160 g najlepšie 3 dni starého ražného chleba

  • 100 g nastrúhanej mrkvy (strúhajte ju na väčšom strúhadle)

  • 60 g špenátu alebo nasekanej žihľavy

  • 10 g čerstvej bazalky

  • 20 g masla

  • 4 vajcia

  • 1 biely jogurt

  • 2 strúčiky cesnaku

  • ¼ lyžičky muškátového kvetu

  • zväzok jarnej cibuľky

Tajomstvom úspechu je najmä čerstvosť byliniek a zeleniny. Žihľava je typickou surovinou, ktorá plnke dodá osobitnú vôňu i chuť, no ak ju nemáte po ruke, môže ju skvele zastúpiť špenát. Čerstvá bazalka celý pokrm príjemne zjemní a dodá mu ďalší rozmer.

Dôležitá drobnosť: ako naložiť so žihľavou

V pôvodnom recepte sa spomína zaujímavý detail, ktorý môžete využiť, ak pracujete s čerstvou žihľavou:

Vložte do hrnčeka 2 lyžice čerstvých žihľavových listov, zalejte ich vriacou vodou a nechajte približne 15 minút lúhovať pod pokrievkou.

Takýmto spôsobom môžete rýchlo a jednoducho zabezpečiť, aby pŕhlivá šťava už nebola taká agresívna, a zároveň si zachováte v žihľave cenné látky a sviežu vôňu, ktorá je pre jar typická.

Ako pripraviť skutočne nadýchanú veľkonočnú plnku

  1. V jednej veľkej mise spolu premiešajte biely jogurt, nakrájanú alebo natrhanú šunku (prípadne údené mäso), nastrúhanú mrkvu, nadrobno posekanú vňať z jarnej cibuľky, nasekaný špenát či žihľavu, čerstvú bazalku, muškátový kvet, rozpučený cesnak a žĺtky (bielky si odložte bokom). Táto prvá fáza slúži na prepojenie chutí a vôní.

  2. Pridajte chlieb. Starší (asi 3 dni odležaný) ražný chlieb nakrájajte na kocky a zalejte ho mliekom. Počkajte, kým chlieb do seba natiahne väčšinu tekutiny, a následne ho vložte do misy k ostatným surovinám. Všetko dôkladne zamiešajte, aby sa vytvorila kompaktná zmes.

  3. Vytvorte sneh. V druhej miske alebo vo vyššej nádobe si z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Tento krok je kľúčový pre nadýchanosť plnky. Keď je sneh hotový, zľahka ho primiešajte k chlebovej zmesi. Snažte sa pracovať opatrne a pomaly, aby sa nadýchaná štruktúra nestratila.

  4. Formu vysteľte papierom na pečenie a zmes do nej prelejte. Pomocou stierky alebo lyžice ju rozotrite rovnomerne, pričom môžete jemne postrčiť hmotu od stredu k okrajom pekáča. Na vrch položte vločky masla, ktoré sa pri pečení roztopia a vytvoria lahodnú kôrku.

  5. Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C a pečte zhruba 40 minút, prípadne podľa potreby. Čas pečenia môže byť rôzny v závislosti od typu rúry, ale orientačne sa držte uvedených 40 minút. Hotovú plnku spoznáte podľa zlatohnedej kôrky a príjemnej vône byliniek.

Ako plnku servírovať a skladovať

Veľkonočnú plnku môžete podávať ako samostatné jedlo, prípadne skvele doplní pečené či dusené mäso. Ak vám nejaká časť ostane aj po sviatkoch, uložte ju do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky. Takto vydrží chutná a svieža minimálne 1 – 2 dni, pričom ju môžete jednoducho zohriať v rúre alebo na panvici.

Príprava nadýchanej plnky podľa profíkov

Tajomstvo profesionálov sa skrýva najmä v postupe. Dôležité je nevynechať vyšľahanie bielkov do tuhého snehu a jeho jemné vmiešanie do zmesi. Práve tento krok sa stará o vzdušný, až piškótový nádych plnky. Zároveň treba dbať na kvalitu a čerstvosť surovín, najmä byliniek, ktoré veľkonočnú plnku dokážu prevoňať a premeniť ju na skutočnú delikatesu.

Ak budete tieto rady dodržiavať, určite sa vám podarí pripraviť ľahučkú a lahodnú veľkonočnú plnku, na ktorú sa budú hostia tešiť každý rok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.