Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Provensálske korenie: čo v sebe skrýva a prečo si bez neho kuchyňa neporadí

Provensálske korenie: čo v sebe skrýva a prečo si bez neho kuchyňa neporadí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Provensálske korenie: čo v sebe skrýva a prečo si bez neho kuchyňa neporadí Foto: depositphotos.com
reklama:

Voňavé kopce francúzskej Provence dali svetu poklad, ktorý si našiel miesto v množstve domácností: provensálske korenie.

Tamojšie bylinky rastú pod horúcim slnkom, nasiaknuté vôňou mora aj vetra od levanduľových polí, a presne to cítiť aj v tejto zmesi. Niet divu, že si získala priazeň ľudí ďaleko za hranicami Francúzska.

Aj keď sa často hovorí o klasickom zložení, žiadny striktný recept neexistuje. Výrobcovia používajú približne päť až sedem druhov byliniek a dbajú najmä na to, aby chuť jednej značky zostávala rovnaká.

Provensálska zmes je doma najmä v jedlách pochádzajúcich zo slnečného Stredomoria. Skvele si rozumie s kuracím mäsom a rybami, prebudí chuť baklažánu, paradajok či cukety a zaujme aj v omáčkach na cestoviny. Keď sa chystá grilovačka, je takmer povinnou súčasťou marinád a skvelo dochutí aj rôzne dressingy. A syry? Tým dodá závan letnej dovolenky.

Mnohí si navyše miešajú vlastné kombinácie, stačí pár zväzkov byliniek usušiť doma a fantázii sa medze nekladú.

Bez čoho by provensálska zmes nebola provensálska

Základ tvorí päť stálic:

• tymian
• rozmarín
• oregano
• bazalka
• saturejka

Tieto bylinky dodávajú chuť, z ktorej sa nedá len tak odísť. No podľa toho, čo komu chutí, môžu pribudnúť ďalší pomocníci:

• šalvia pre tóny pravej francúzskej kuchyne
• fenikel s jemnou sladkastou arómou
• levanduľa, ktorá zavonia Provence aj v polievke
• estragón pre rafinovanejšiu chuť
• majorán ak chcete zmes trochu zjemniť

Každá domácnosť si časom vytvorí vlastnú ideálnu kombináciu, ktorá sa stane malým tajomstvom kuchára.

Aby si bylinky uchovali svoju vôňu čo najdlhšie, je dobré chrániť ich pred svetlom a vlhkosťou. Najlepšie poslúži pevne uzatvorená nádoba v skrinke, kam slnko nesvieti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.