
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- PSST! Toto sú tajné triky pre perfektné pečené zemiaky
PSST! Toto sú tajné triky pre perfektné pečené zemiaky

Nemusíte byť hviezdnym šéfkuchárom, aby ste pripravili dokonalé zemiaky. Na získanie lahodnej vône, ktoré sa budú ľanúť z rúry, potrebujete poznať týchto šesť krokov.
Už ste niekedy ochutnali perfektné pečené zemiaky s priateľmi v reštaurácii? Márne sme dumali a premýšľali, ako túto lahodnú prílohu doladiť aj doma k dokonalosti? Prezradíme vám šesť krokov, vďaka ktorým sa z vás stane hotový zemiakový profesionál.
1. Kefovanie
Keďže zemiaky rastú v krajine, je pravdepodobné, že na nich budú ešte zvyšky hliny. Vždy by ste mali hľuzy umyť, pretože jemné kamienky alebo zvyšky pôdy v jedle nie sú veľmi chutné.
2. Osušiť
Tu mnohí urobia prvú chybu. Voda sa z horúceho plechu v rúre síce odparí, ale spomeňte si, čo sa deje napríklad s kožou pri kuraťu. Suchá koža v rúre rovná sa chrumkavá. Vezmite teda utierku alebo uterák a zemiaky poriadne vysušte.
3. Olej
V ďalšom kroku by sme mali zemiaky potrieť olejom zo všetkých strán. Najvhodnejší je olej olivový – má lahodnú chuť a je zároveň zdravý.
4. Korenie
Zemiaky – v akejkoľvek forme – sú bez soli nudné a mdlé. Hľuzy potrebujú soľ na dokonalú chuť. Nebuďte skromní pri korenení. V závislosti na vašej chuti môžete pridať aj ďalšie korenie, ako je karí, paprika, bylinky alebo korenie.
5. Otvory
Teraz prichádza tajný trik: pomocou vidličky vytvorte na všetkých zemiakoch niekoľko hlbokých dier. To umožňuje, aby para vytváraná počas pečenia unikla a hľuza nepraskla.
6. Zahrievanie
Nepripravujte rúru príliš horúcu, inak sa škrupina rýchlo upečie a jadro zostane tvrdé. 200 stupňov a trocha trpezlivosti stačí. V závislosti od veľkosti zemiakov trvá asi jednu až jednu a pol hodiny.
Zdroj: www.svetzeny.cz