- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pusinková torta Mont Blanc: Iba štyri bielky a zákusok pre 10 ľudí
Pusinková torta Mont Blanc: Iba štyri bielky a zákusok pre 10 ľudí
Pusinková torta Mont Blanc je lahodný a jednoduchý dezert, ktorý je ideálny pre každú príležitosť. Práve teraz máte možnosť si ho vyskúšať a ochutnať. Iste s ním zožnete náležité ovácie!
Spestrite si zimné dni štýlovou sladkosťou a naservírujte na stôl dezert v podobe horských zasnežených vrcholkov, podľa ktorých sa táto lahôdka volá práve Mont Blanc. Ide vlastne o pusinkovú tortu. Rovnako však môžete túto sladkosť pripraviť aj do jednotlivých pohárov.
Ako pripravuje dezert Mont Blanc francúzsky šéfkuchár sa pozrite v tomto YouTube videu, kanál How To Cuisine:
Torta Mont Blanc
Originálna receptúra na tento lahodný sladký dezert sa skladá zo snehových pusiniek, šľahačky a gaštanového krému. Charakteristickým prvkom sú potom gaštanové vlákna, ktoré ľahko vytvoríte pomocou klasickej cukrárskej špičky alebo s pomocou iného presovača.
Dno formy vyskladáte vrstvou pusiniek z talianskeho merinquea snehu a zalejete 2/3 formy bavorským krémom, môžete ľahko do pár miest dodať aj trochu gaštanového pyré. Následne dáte do chladničky zachladiť aspoň na 20 až 30 minút.
Následne nanesiete na schladený tortový základ gaštanové špagety, z ktorých vytvoríte Mont Blanc. Zvyšok torty dozdobte pripraveným merinquea snehom vo forme pusiniek. Nakoniec je možné ľahko pocukrovať práškovým cukrom.
Gaštanový bavorský krém
Začnite tým, že si nalejete do hrnca 125 g mlieka a 375 g 35 % smotany, pridajte 25 g kryštálového cukru a vanilkový struk. Zmes postupne zohrejte na 82 ° C a v tento moment vlejte 45 g čerstvých vaječných žĺtkov a ešte zahrievajte po dobu zhruba 2 minút. Následne ešte do teplej zmesi vmiešajte 75 g bielej čokolády, 200 g gaštanového krému, 7 plátkov namočenej želatíny a kandizované gaštany.
Gaštanové špagety
Na zdobenie sú nevyhnutné gaštanové špagety, ktoré vyrobíte zo zmesi 250 g gaštanového pyré, 300 g gaštanového krému a 100 g masla. Jednotlivé ingrediencie riadne premiešajte a z konzistentnej zmesi budete neskôr pomocou formičky alebo lisu na zemiaky vytvárať pomyselnú horu Mont Blanc.
Sladká šľahačka alebo Chantilly
V tomto prípade si dajte do menšieho hrnca zvariť 500 g šľahačky s 80 g cukru krupice as pozdĺžne rozkrojeným vanilkovým luskom. Nechajte zmes následne vychladnúť. Potom odstráňte struk a riadne vyšľahajte.
Taliansky sneh merinquea
Sneh na tento dezert vytvoríte zmiešaním 60 g vaječných bielkov so 45 g vody. Jednotlivé ingrediencie dajte do vyššej nádoby a najprv ich začnite šľahať na nižšie obrátky, neskôr rýchlosť zvýšte. Postupne by ste mali dosiahnuť štvornásobný obsah. V tento moment začnite postupne po lyžiciach pridávať 150 g krupicového cukru, ktorý by sa mal úplne rozpustiť.
Snehová pena by mala byť vo výsledku hustá, aby držala tvar a zároveň bude krásne lesklá. Môžete ju nanášať v tejto forme, čo je vhodnejšie do pohárov, alebo si z nej upiecť pusinky rôznych tvarov podľa vašej fantázie, ktorými tortu dozdobíte a skombinujete ich aj s nepečenými nadýchanými kopčekmi snehu, ktorý môžete naniesť pomocou zdobiaceho vrecka alebo polievkovej lyžice.
Zdroje: www.foodnetwork.co.uk, www.ceskatelevize.cz, www.maslovabrioska.blog, www.ireceptar.cz