- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rady do kuchyne – Mliečne výrobky
Rady do kuchyne – Mliečne výrobky
Mlieko nevykypí
Vykypeniu mliek zabránite tak, že vnútorný okraj hrnca potriete maslom.
Mlieko sa nepripáli
Mlieko sa nepripáli, keď vnútro hrnca najprv vypláchnete studenou vodou a až potom doň nalejete mlieko.
Kondenzované mlieko
Čerstvú smotanu na šľahanie nahradí 10% kondenzované mlieko, ktoré sa dá takisto dobre vyšľahať..
Mlieko bez kože
Na povrchu mlieka sa nevytvorí koža, ak ešte do horúceho vhodíte kocku ľadu.
Tuhá šľahačka
Tuhú šľahčku dosiahnete , ak pridáte do nej počas šľahania štipku práškového cukru.
Trvanlivá šľahačka
Šľahačka sa neroztečie, keď ju ušľaháte so želírovacím cukrom.
Čerstvé maslo
Maslo zostane dlho čerstvé nielen v chladničke.Stačí ho ponoriť do prevarenej vychladnutej slanej vody.
Maslo na natieranie
Na stuhnuté maslo z chladničky položte vriacou vodou vypláchnutú misku. Po chvíli ho môžete bez problémov natrieť na chlieb.
Maslo a obal z neho
Aby ste z masla ľahšie odstránili obal,podržte ho pod studenou vodou. Na papieri potom nezostane ani kúsok masla.
Olej do masla
Ak nechcete aby vám na panvici maslo zhnedlo, pridajte doň trochu oleja.
Mlieko do tvarohu
Tvaroh sa dá oveľa lepšie rozmiešať ,keď ho polejete trochou teplého mlieka alebo sladkej smotany.
Cukor a zvon na syry
Kocka cukru pod zvonom na syr absorbuje vlhkosť, a tým predlžuje čerstvosť syrov. Rovnaký účinok má aj hrubozrnná soľ..Namiesto zvona môžete uchovať syr aj v mikroténovom vrecku
Vyprážaný syr
Syr sa vám pri vyprážaní neroztečie, ak ho pred obaľovaním dáte na chvíľu do mrazničky.
Stvrdnutý syr
Starý stvrdnutý syr ponorte na nejaký čas do čerstvého mlieka.mäkne a bude opäť chutný..
Tipy a triky mliečnych výrobkov
- Ak pridávate do jedla smotanu v akejkoľvek konzistencii, dbajte, aby mala rovnakú teplotu ako pokrm, kam ju vlievate. Ak máte čas, prevarte ju, zamedzíte tým prípadnému zrazeniu v omáčke alebo polievke.
- Kefír alebo jogurt pridaný do cesta zaručí jeho vláčnosť.
- Tvaroh a kyslá smotana sa znesú s každým ovocím, jedinou výnimkou je kivi.
- Šľahačku šľahajte vždy silno vychladenú, ochladíme aj misu a metlu, ak sú kovové.
- Ak prešleháte šľahačku, stane sa z nej hrudkovité maslo, pridajte ju do cesta alebo s ňou zjemnite omáčky.
- Ak pridávate do omáčky, ktorá obsahuje smotanu, ocot alebo citrón, pridávajte ich opatrne, aby sa omáčka nezrazila.