- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Rady pri pečení
Rady pri pečení
Viete akú múku na čo použiť?
Ak si chcete doma upiecť lahôdkový chlieb, použite hladkú alebo celozrnnú múku.
Piškótové rolády sú najlepšie z hladkej , kysnuté z polohrubej alebo zo zmesi polohrubej a hrubej múky.
Krehké koláče sa vám podaria z polohrubej múky..
Aby sa vám dobre miesilo
Keď miesite cesto nemúčte si ruky..Radšej si ich potrite trochou oleja.
Jednoduché vymastenie plechu
Nevhadzujte obaly od margarínov a masla ešte sa vám zídu.Keď spotrebujete ich obsah vložte obal do mikroténového vrecka a pred pečením len obalom plech vytrite.
Prilepili sa vám muffiny vo forme?
Ak sa vám prichytili muffiny alebo koláčiky vo formičkách, kým je plech ešte horúci položte ho na vlhkú utierku.
Zrážanie pary na dne plechu koláčiky uvoľní.
Ako upiecť ľahšie pečivo
Ak pečiete obľúbené muffiny s banánmi a orieškami alebo so škoricou a kávou, prípradne mrkvovo cukinové koláčiky, majú výbornú chuť ale sú priťažké, nahraďte mlieko cmarom. Odľahčíte tak štruktúru čohokoľvek, čo pečiete.
Musíte trochu zaexperimentovať, kým prídete na ten najlepší výsledok.Možno bude treba nahradiť cmarom len časť mlieka.
Náhrada masla
Ak sa v recepte uvádza priveľa masla a bojíte sa že vám to môže uškodiť, nahraďte ho zmesou rovnakých dielov nesladenej jablkovej šťavy a cmaru.
Táto zmes odľahčí ťažšiu štruktúru.
Med do koláčov
Med pomôže, aby doma pečené koláče vydržali dlhšie čerstvé.Nahraďte preto cukor medom..Hrnček za hrnček..Musíte však znížiť objem ostatných tekutín v recepte o 1/4 hrnčeka na každý hrnček medu.
Jednoduchý krém
Toto je dôležitý krok v mnohých receptoch: vymiešať maslo s cukrom na ľahkú, hladkú hmotu nieje tá najľahšia úloha.
Ak je maslo studené , môžete tento proces urýchliť tým, že cukor zohrejete na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.
Náhrada 1 vajca
Jedno vajce v sladkých koláčoch môžete nahradiť aj polovicou roztlačeného banána alebo 1/2 hrnčeka jablkovej šťavy.
V čokoládových koláčoch môžete nahradiť vajce roztlačenými slivkami.
Skúška špagetou
Ak nemáte poruke grilovaciu ihlu alebo šajdľu, vyskúšať či je koláč upečený môžete aj špagetou.
Opatrne ju pichnite do stredu koláča a vytiahnite ju. Ak je špageta čistá, koláč je upečený.
Zdobenie
Pri zdobení koláča môžete použiť aj prázdnu plastovú fľašku z kečupu alebo z horčice s otvorom.
Naplňte ju polevou a potom na koláči vytvárajte rôzne vzory.
Ako pokrájať snehové koláče
Ak nôž pred krájaním potriete trochou masla z oboch strán, ostrie ľahko vkĺzne do koláčov ozdobených snehom. Netrvá to viac ako 10 sekúnd.
Šetrenie čokoládou
Ak milujete čokoládu a máte v mrazničke dosť miesta a chcete ešte aj ušetriť peniaze, táto rada je ako stvorená pre vás..
Kúpte si čokoládových veľkonočných zajačikov ,alebo vajíčka v akcii poprípade mikuláša keď ich predávajú so zľavou.Potom ich rozbaľťe porozbíjajte čokoládu a dajte do mikroténových vreciek.Vložte do mrazničky a keď budete potrebovať čokoládu vyberte a roztopte.odoberte toľko čokolády koľko budete potrebovať.
Nemáte citrón?
Ak do jedla treba pridať citrónovú šťavu a vy ste práve zistili že doma nemáte ani jeden citrón, môžete ho nahradiť kyselinou citrónovou v prášku.
Ak ani tú doma nemáte použite biele víno.
Náhrada vanilky
Ak nemáte vanilku a ani vanilkový cukor a treba ju pridať do cesta, môžete ju nahradiť rovnakým množstvom javorového sirupualebo likérom Fragelico či Baileys Irish Crem alebo Vaječným koňakom.
Náhrada kyslej smotany
1 hrnček kyslej smotany môžete nahradiť zesou 1 hrnčeka cottage cheese s 1/3 hrnčeka cmaru a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Vymiešajte všetko dohladka. Citrón pridá zmesi krémovú štruktúru.