- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Raňajkujte zmrzlinu, budete múdrejší – zistenie japonských vedcov
Raňajkujte zmrzlinu, budete múdrejší – zistenie japonských vedcov
Tak za toto máme japonských vedcov radi…
Na internete človek ľahko nájde nespočetné množstvo rád, ako by mal správne raňajkovať. Niektoré odporúčania ho môžu prekvapiť, iné odradiť a tie ďalšie mu budú pripadať jednoducho na smiech. Avšak my teraz pre vás máme, pokiaľ ide o raňajky, naozaj prekvapujúcu novinku.
Podľa výskumu, ktorého výsledky priniesol austrálsky časopis Body and Soul Magazine, pravidelne raňajkovať zmrzlinu znamená prospievať rozvoju svojich rozumových schopností.
Naozaj čítate dobre. Ak budete pravidelne raňajkovať túto zmrznutú pochúťku, získate okrem lahodnej chuti mnohé prekvapujúce bonusy.
Výskum bol vykonaný pod vedením profesora Yoshihiko Kogy na Kyorin Univerzite v Tokiu. Polovica skúmaných osôb zjedla každé ráno po prebudení tri plné lyžice zmrzliny, zatiaľ čo druhé bolo toto potešenie odopreté a raňajkovala obvyklým spôsobom.
Po raňajkách potom všetci účastníci prechádzali na počítači rôznymi testami. Ukázalo sa, že dobrovoľníci, ktorí raňajkovali zmrzlinu, boli v oveľa väčšej pohode. Vykazovali lepšiu pozornosť, vyššiu koncentráciu a logicky tiež dokázali oveľa rýchlejšie pracovať s informáciami a riešiť testy.
Podľa tvrdenia profesora Kogy má zmrzlina priaznivý vplyv na sústredenú pozornosť, zlepšuje mozgové funkcie a výkon.
Profesor Koga je uznávaným fyziológom. Vykonal celú sériu klinických výskumov, ktorých výsledky boli skutočne veľmi zaujímavé. Pokiaľ ide o tento konkrétny experiment, zopakoval ho neskôr znova, tentoraz s použitím studenej vody. Vybraní účastníci mali ráno po prebudení vypiť pohár studenej vody.
Aj v ich prípade bola zaznamenaná zlepšená pozornosť a koncentrácia. Výsledné ukazovatele však neboli také presvedčivé, ako v prípade, keď skúmané osoby raňajkovali zmrzlinu.
Nikto zrejme nebude proti tvrdeniu, že zmrzlina, ktorú miluje od detstva, je skrátka niečo zvláštne. Je celkom možné, že celé tajomstvo výskumov profesora Kogu tkvie v emocionálnej odozve na zbožňovanú dobrotu.
Aby bolo možné potvrdiť výhody pravidelné raňajky v podobe obľúbenej zmrzliny, je potrebné vykonať množstvo doplňujúcich experimentov. Zatiaľ si môžete pochutnávať na zmrzline podľa ľubovôle… aj keď – nezabúdajte: všetkého s mierou a dobrého pomenej!
S využitím článku Madeline Hoskinovej —„Eating Ice Cream for Breakfast Can Make You Smarter, Study“
Zdroj: www.prokondici.cz