Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rascová polievka – skromná klasika, ktorá nikdy nesklame

Rascová polievka – skromná klasika, ktorá nikdy nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rascová polievka – skromná klasika, ktorá nikdy nesklame Foto: depositphotos.com
reklama:

Niekedy sú to práve tie najjednoduchšie recepty, ktoré si získajú srdcia. Dokazujú, že dobré jedlo nevzniká zo zložitých postupov, ale z pár surovín, ktoré má doma takmer každý. Rascová polievka je jednou z tých nenápadných, no spoľahlivých stálic – nádherne vonia, príjemne zasýti a navodí pocit domova.

Spomienka na staré časy

V minulosti bola polievka prirodzenou súčasťou každodenného obeda. Rascová sa varila často – bola rýchla, chutná a pritom nesmierne úsporná. Podobne ako cesnaková, cibuľová či zemiaková, patrila medzi skutočne ľudové jedlá. Rasca bola bežným korením, ktoré sa pestovalo vo viacerých regiónoch a nechýbala ani v tej najskromnejšej domácnosti.

Kedy sa po nej oplatí siahnuť

Najviac ju oceníme v sychravých dňoch, keď nás premôže únava alebo nachladnutie. Horúci vývar s vôňou rasce dokáže zahriať aj povzbudiť. Výborne poslúži aj ako odľahčenie trávenia po sviatočných hostinách či mastnejšom jedle. Rascová polievka je skrátka univerzálna – rýchla večera, teplá desiata po návrate z práce alebo malé zahryznutie, ktoré zaženie hlad.

Čo tvorí jej základ

Hlavnou hviezdou je rasca, k nej trocha tuku a vajce. Kto chce polievku obohatiť, môže pridať cesnak, majorán alebo kúsky zemiaka. Zaujímavý trik je rascu krátko opražiť nasucho – jej aróma sa tak výrazne prehĺbi.

Polievku možno zahustiť rôznymi spôsobmi:

  • rozšľahaným vajcom, ktoré vytvorí jemné vločky,

  • kockami chleba alebo krutónmi opečenými na masti,

  • zemiakom pre jemnejšiu konzistenciu,

  • alebo klasickou zápražkou.

Na dochutenie poslúži syr, škvarky či opečená slanina – raz z nej máme ľahký vývar, inokedy sýtu večeru. Niektorí ju pripravujú úplne bez vajca a napriek tomu chutí výborne.

Recept na domácu rascovú polievku

Potrebujeme (na 4 porcie):

  • 1,5 litra vody

  • 3 lyžice celej rasce

  • soľ podľa chuti

  • 80–100 g masla

  • 3 lyžice hladkej múky

  • 2 vajcia

  • petržlenovú vňať, pažítku alebo ligurček

Postup prípravy:

  1. Rascu vložte do osolenej vody a varte približne 20 minút. Sceďte a vývar si odložte.

  2. Z masla a múky pripravte zápražku, pridajte celé vajcia a miešajte, akoby ste robili praženicu. Ľahko osoľte.

  3. Túto zmes vložte do vývaru, premiešajte a ešte 10–15 minút povarte, aby múka stratila surovú chuť.

  4. Na záver pridajte nasekané bylinky a podávajte horúce.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.