 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Rascová polievka – skromná klasika, ktorá nikdy nesklame
Rascová polievka – skromná klasika, ktorá nikdy nesklame
 
          Niekedy sú to práve tie najjednoduchšie recepty, ktoré si získajú srdcia. Dokazujú, že dobré jedlo nevzniká zo zložitých postupov, ale z pár surovín, ktoré má doma takmer každý. Rascová polievka je jednou z tých nenápadných, no spoľahlivých stálic – nádherne vonia, príjemne zasýti a navodí pocit domova.
Spomienka na staré časy
V minulosti bola polievka prirodzenou súčasťou každodenného obeda. Rascová sa varila často – bola rýchla, chutná a pritom nesmierne úsporná. Podobne ako cesnaková, cibuľová či zemiaková, patrila medzi skutočne ľudové jedlá. Rasca bola bežným korením, ktoré sa pestovalo vo viacerých regiónoch a nechýbala ani v tej najskromnejšej domácnosti.
Kedy sa po nej oplatí siahnuť
Najviac ju oceníme v sychravých dňoch, keď nás premôže únava alebo nachladnutie. Horúci vývar s vôňou rasce dokáže zahriať aj povzbudiť. Výborne poslúži aj ako odľahčenie trávenia po sviatočných hostinách či mastnejšom jedle. Rascová polievka je skrátka univerzálna – rýchla večera, teplá desiata po návrate z práce alebo malé zahryznutie, ktoré zaženie hlad.
Čo tvorí jej základ
Hlavnou hviezdou je rasca, k nej trocha tuku a vajce. Kto chce polievku obohatiť, môže pridať cesnak, majorán alebo kúsky zemiaka. Zaujímavý trik je rascu krátko opražiť nasucho – jej aróma sa tak výrazne prehĺbi.
Polievku možno zahustiť rôznymi spôsobmi:
-  rozšľahaným vajcom, ktoré vytvorí jemné vločky, 
-  kockami chleba alebo krutónmi opečenými na masti, 
-  zemiakom pre jemnejšiu konzistenciu, 
-  alebo klasickou zápražkou. 
Na dochutenie poslúži syr, škvarky či opečená slanina – raz z nej máme ľahký vývar, inokedy sýtu večeru. Niektorí ju pripravujú úplne bez vajca a napriek tomu chutí výborne.
Recept na domácu rascovú polievku
Potrebujeme (na 4 porcie):
-  1,5 litra vody 
-  3 lyžice celej rasce 
-  soľ podľa chuti 
-  80–100 g masla 
-  3 lyžice hladkej múky 
-  2 vajcia 
-  petržlenovú vňať, pažítku alebo ligurček 
Postup prípravy:
-  Rascu vložte do osolenej vody a varte približne 20 minút. Sceďte a vývar si odložte. 
-  Z masla a múky pripravte zápražku, pridajte celé vajcia a miešajte, akoby ste robili praženicu. Ľahko osoľte. 
-  Túto zmes vložte do vývaru, premiešajte a ešte 10–15 minút povarte, aby múka stratila surovú chuť. 
-  Na záver pridajte nasekané bylinky a podávajte horúce. 

