Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rebarbora: Sezónna pochúťka plná vitamínov, ktorú sa oplatí spoznať

Rebarbora: Sezónna pochúťka plná vitamínov, ktorú sa oplatí spoznať
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rebarbora: Sezónna pochúťka plná vitamínov, ktorú sa oplatí spoznať Foto: depositphotos.com
reklama:

Rebarbora nepatrí medzi bežné suroviny, ktoré nájdete každý deň na tanieri, no ak jej dáte šancu, môže vás prekvapiť svojou osviežujúcou a jemne kyslastou chuťou. Za túto jedinečnú arómu vďačí najmä prítomnosti jablčnej a citrónovej kyseliny. Aj keď na prvý pohľad pôsobí nenápadne, v záhradách si ju nemožno nevšimnúť – má veľké listy a hrubé, dužinaté stopky. Práve tie sa zbierajú, najlepšie od apríla do polovice júna. V neskorších mesiacoch totiž stúpa množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá nie je vhodná na častú konzumáciu.

Táto sezónna zelenina v sebe ukrýva pôsobivú kombináciu vitamínov a minerálov. Nájdeme v nej vitamíny A, C, E, K a tiež zástupcov skupiny B. Z minerálnych látok je bohatá na draslík, vápnik, železo aj horčík. Dôležité je, aby sa rebarbora pred konzumáciou vždy tepelne upravila – surová nie je vhodná na jedenie.

V kuchyni je jej využitie naozaj pestré. Tradične sa pridáva do koláčov, ale výborne chutí aj ako základ pre džem (napríklad v kombinácii s jahodami), sirupy či dokonca v slaných receptoch – jej chuť dobre ladí s mäsom. Skúsiť môžete aj rýchle raňajky: krátko podusenú rebarboru s pomarančom alebo zázvorom podávať k ovseným vločkám, palacinkám či do jogurtu.

Najlepšie je spracovať rebarboru hneď po zbere. Ak si ju však chcete odložiť na neskôr, dá sa bez problémov zamraziť.

Brownies s rebarborou a kúskami horkej čokolády

Čo budete potrebovať:

  • 1 šálku kryštálového cukru

  • ½ šálky rastlinného oleja

  • 2 vajcia

  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

  • ½ šálky hladkej múky

  • ⅓ šálky kvalitného kakaa

  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva

  • ½ čajovej lyžičky morskej soli

  • 1 šálku rebarbory nakrájanej na malé kocky

  • ½ šálky horkej čokolády nasekanej nahrubo

  • ½ šálky vlašských alebo pekanových orechov (voliteľné)

Ako na to:

Rúru si predhrejte na 190 °C. Menší plech alebo formu vystlite papierom na pečenie a jemne potrite maslom alebo olejom. V jednej miske si zmiešajte cukor, olej, vajcia a vanilkový extrakt. V druhej miske spojte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.

Tekutú zmes postupne zapracujte do suchej a miešajte, kým nevznikne hladké, hutnejšie cesto. Následne pridajte rebarboru, kúsky čokolády a prípadne orechy. Zmes rovnomerne rozotrite do pripravenej formy.

Pečte približne 20 až 25 minút. Koláč by mal byť po upečení pevný na povrchu, ale vo vnútri vláčny – ideálne je vyskúšať špajdľou, či je stred hotový. Dajte pozor, aby ste ho neprepiekli, inak stratí svoju typickú mäkkosť.

Po dopečení nechajte brownies chvíľu vychladnúť, až potom krájajte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.