Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rebarborový džem s nádychom zázvoru

Rebarborový džem s nádychom zázvoru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rebarborový džem s nádychom zázvoru Foto: depositphotos.com
reklama:

Rebarbora síce patrí medzi zeleninu, no v kuchyni ju často používame ako ovocie – najmä v sladkých receptoch. Jej charakteristickými znakmi sú veľké listy a výrazné červené až vínové stonky, ktoré sú jedinou jedlou časťou rastliny. Tie vynikajú osviežujúcou kyslastou chuťou, vďaka ktorej krásne vyniknú v koláčoch či závinoch..

Zber rebarbory prebieha zväčša v období od mája do polovice júna a najlepšie je ju spracovať hneď po odrezaní. Pred samotným varením je dôležité stonky ošúpať, aby nebol výsledný pokrm vláknitý.

Svieži domáci džem z rebarbory so zázvorom a mätou

Rebarborový džem je skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu úrodu. Ak k nej pridáte zázvor, získate originálnu, mierne pikantnú príchuť, ktorá prekvapí každého, kto ho ochutná. Čerstvá mäta navyše pridá príjemnú bylinkovú vôňu a chuť.

Na 4 menšie poháre budete potrebovať:

  • 1 kilogram rebarborových stoniek

  • 125 ml vody

  • šťavu z jedného citróna

  • 5 cm dlhý kus čerstvého zázvoru

  • 750 gramov kryštálového cukru

  • 60 gramov kandizovaného zázvoru

  • 2 polievkové lyžice najemno nasekanej čerstvej mäty

Ako postupovať krok za krokom:

  1. Príprava rebarbory
    Najprv rebarboru očistite a odstráňte šupku z povrchu stoniek. Následne ich nakrájajte na malé rovnomerné kúsky – približne centimetrové.

  2. Základná zmes
    Nakrájanú rebarboru dajte do väčšieho hrnca, pridajte citrónovú šťavu a odmeranú vodu. Netreba to s vodou preháňať – rebarbora si počas varenia pustí vlastnú šťavu.

  3. Zázvor pre vôňu a pikantnosť
    Čerstvý zázvor ošúpte, rozdeľte na niekoľko kúskov a pridajte k rebarbore. Celú zmes začnite pomaly ohrievať a občas premiešajte. Keď bude rebarbora úplne mäkká, kúsky zázvoru vyberte.

  4. Sladenie a varenie džemu
    Prisypte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Potom priveďte zmes opäť do varu a varte, kým nezačne hustnúť. Povrchovú penu, ktorá sa pri varení vytvára, môžete priebežne odstraňovať lyžicou.

  5. Záver s mätou a kandizovaným zázvorom
    Do takmer hotového džemu pridajte nadrobno nakrájaný kandizovaný zázvor a mätu. Premiešajte a ešte horúcu zmes ihneď plňte do pripravených pohárov.

  6. Zaváranie a skladovanie
    Poháre dôkladne uzavrite, prevráťte hore dnom a nechajte prirodzene vychladnúť. Takto vydržia v špajzi aj niekoľko mesiacov.

Hotový džem z rebarbory so zázvorom vás poteší svojou výraznou, no zároveň vyváženou chuťou. Skvelo sa hodí k raňajkovému pečivu, ale aj ako originálny darček pre gurmánov, ktorí ocenia niečo netradičné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.