- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Recept na cícerové karbonátky musíte skúsiť. Chutia skvele a stoja pár centov
Recept na cícerové karbonátky musíte skúsiť. Chutia skvele a stoja pár centov
Šetriť na jedle neznamená sa oklamať. V tomto recepte hrá hlavnú úlohu cícer, ktorý je zdravý, plný kvalitných bielkovín a ako bonus vás bude stáť zlomok čiastky, ktorú by ste zaplatili za mleté mäso.
Snaha o obmedzenie konzumácie mäsa patrí k najvýraznejším trendom vo výžive posledných rokov. Dôvodov je viac – patrí medzi nich vplyv veľkochovovho hospodárskeho dobytka na životné prostredie či podmienky, v ktorých zvieratá žijú. Úlohu hrajú aj zdravotné dôvody av neposlednom rade aj finančná stránka, pretože mäso, obzvlášť to kvalitné, nie je lacnou položkou.
Strukovinové jedlá rozhodne nemusia byť nudné. Pozrite sa na video a načerpajte inšpiráciu:
Nie je ale treba sa hneď stať vegánom alebo BOSORKA príchuť do jedálriánom. Stačí, keď mäso začnete pravidelne nahradzovať rastlinnými zdrojmi bielkovín – ideálne sú obyčajné strukoviny. Jedálny lístok bude oveľa pestrejší z hľadiska chutí i zdraviu prospešných látok a prejaví sa to aj vo vašej peňaženke. Príkladom je aj nasledujúci recept na cícerové karbonátky pre 4 osôb. Zatiaľ čo balíček mletého mäsa bežne kúpite za 70 až 100 Sk, plechovka cíceru v náleve vás vyjde na 30 Sk.
Cícer alebo rímsky hrach je univerzálna strukovina, ktorú môžete využiť na prípravu slaných i sladkých jedál. Má jemne orieškovú chuť, je dobre stráviteľná a obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, vitamíny skupiny B, draslík, mangán, fosfor, meď, selén, zinok, železo, vápnik a horčík. Je skvelým zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín a dôležitej vlákniny.
Cícerové karbonátky so syrom
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
400 g cíceru v plechovke
1 vajce
50 g strúhanky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička mletej sladkej papriky
100 g strúhaného tvrdého syra
hrsť hladkolisté petržlenu
strúhanka na obalenie
olej na vyprážanie
1) Cícer roztlačte šťouchadlom na zemiaky, použiť môžete aj mixér.
2) Pridajte vajcia, strúhanku, prelisovaný cesnak, papriku, nadrobno sekanú petržlenovú vňať a syr. Zmes dôkladne premiešajte.
3) Navlhčenými rukami vytvarujte placky a obaľte ich v strúhanke.
4) V panvici rozohrejte olej a smažte fašírky z oboch strán dozlatista.
5) Podávajte so zeleninovým šalátom, šťuchanými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Zdroj: BOSORKA príchuť do jedálrian.com/easy-chickpea-burgers/“>www.easycheesyBOSORKA príchuť do jedálrian.com, www.dumazahrada.cz