- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Recept na fašiangové šišky: Vyprážané šišky s hrozienkami chutia obalené v škoricovom cukre aj s marmeládou
Recept na fašiangové šišky: Vyprážané šišky s hrozienkami chutia obalené v škoricovom cukre aj s marmeládou
reklama:
Milujete fašiangové šišky? V tom prípade stojí za ochutnanie aj vyprážané šišky s hrozienkami, bez ktorých si veľa ľudí nedokáže predstaviť obdobie fašiangov. Prinášame vám preto osvedčený recept na fašiangové šišky, aby ste si mohli doma túto dobrotu pripraviť aj vy.
Suroviny na fašiangové šišky
- 300 gramov hladkej múky
- 30 gramov čerstvých kvasníc
- 60 gramov krupicového cukru
- 40 gramov zmäknutého masla
- 200 mililitrov vlažného mlieka
- 3 žĺtky izbovej teploty
- 2 lyžice rumu
- 30 až 50 gramov hrozienok
- štipka soli
- repkový olej na vyprážanie
Príprava vyprážaných šišiek s hrozienkami krok za krokom
- Hrozienka opláchnite a 2 hodiny pred prípravou cesta namočte v rume.
- Pripravte si misu, do ktorej nasypte múku, v ktorej urobte jamku. Do jamky rozdrobte čerstvé kvasnice, pridajte trochu cukru a zalejte od oka vlažným mliekom. Počas ďalších 15 minút nechajte vzísť kvások.
- Ku kvásku pridajte zvyšné suroviny – teda cukor, zmäknuté maslo, mlieko, žĺtky, štipku soli a hrozienka namočené v rume. Všetko spracujte dohromady, aby vám vzniklo vláčne, nelepivé cesto, ktoré nechajte ďalších 30 minút vykysnúť.
- Cesto na fašiangové šišky si rozdeľte na malé bochníčky, z ktorých váľajte dlhé a úzke valčeky. Tieto valčeky v polovici prehnite a stočte do seba. Pripravené šišky s hrozienkami nechajte kysnúť ďalších 15 minút.
- Nakysnuté fašiangové šišky smažte na rozpálenom oleji z oboch strán krásne dozlatista. Následne ich skladajte na papierové kuchynské utierky, aby ste z nich odsali prebytočnú mastnotu.
Tipy, ako podávať vyprážané šišky s hrozienkami
Vyprážané šišky s hrozienkami sú skvelé poprášené práškovým cukrom. Tiež vám budú chutiť, keď ich kompletne obalíte v škoricovom cukre. Niekto zase tieto fašiangové šišky miluje namáčané v marmeláde.
reklama: