
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy
Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy

Utopence – klasika, ktorá nikdy nesklame. Táto tradičná chuťovka zo špekáčikov, cibule a voňavého nálevu má svoje pevné miesto nielen v pohostinstvách, ale čoraz častejšie aj v domácnostiach. Príjemne kyslastá, jemne pikantná a ideálna k pivu – presne tak by mali chutiť tie pravé domáce utopence.
Základom sú poctivé špekáčiky (alebo kabanosy), poriadna dávka cibule a dobre vyladený nálev, ktorý nielen ochutí, ale aj konzervuje. V receptoch sa často objavuje aj zelenina – napríklad kapusta, paprika či feferóny, ktoré utopencov osviežia a dodajú im šmrnc.
Čo si nachystať:
Na jednu porciu vám postačia tieto ingrediencie:
-
1,5 kg kvalitných špekáčikov (prípadne olúpaný kabanos)
-
750 g cibule (nakrájanej na polmesiačiky)
-
1 bobkový list na dochutenie
Na prípravu láku:
-
400 ml octu
-
600 ml vody
-
20 g kuchynskej soli
-
8 tabliet umelého sladidla
-
1 čajová lyžička horčičných semienok
-
2 bobkové listy
-
½ lyžičky celého čierneho korenia
-
½ lyžičky nového korenia
Ako na to:
-
Nálev si pripravíte tak, že všetky uvedené suroviny dáte do hrnca, privediete ich k miernemu varu a necháte chvíľku prebublávať. Pozor, netreba to preháňať – koreniny by mohli stratiť vôňu. Po krátkom varení nálev nechajte úplne vychladnúť.
-
Do väčšej sklenenej nádoby začnite vrstviť nakrájané špekáčiky a cibuľu. Ukladajte ich postupne, aby sa chute lepšie premiešali.
-
Zalejte všetko pripraveným a vychladnutým nálevom tak, aby bola celá zmes ponorená. Na vrch položte bobkový list.
-
Pohár dobre uzavrite a uložte do chladničky. Tam by mali utopence odpočívať minimálne 5 dní – v ideálnom prípade aj o niečo dlhšie, aby poriadne nasiakli chute.
Tip na záver:
Utopence sa dajú pripraviť aj trochu inak – napríklad s pridaním kyslej kapusty alebo tenkých plátkov červenej papriky. Ak máte radi pikantné, pridajte zopár koliesok čili papričky či baraních rohov. Výsledok bude stáť za to!