Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy

Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy Foto: depositphotos.com
reklama:

Utopence – klasika, ktorá nikdy nesklame. Táto tradičná chuťovka zo špekáčikov, cibule a voňavého nálevu má svoje pevné miesto nielen v pohostinstvách, ale čoraz častejšie aj v domácnostiach. Príjemne kyslastá, jemne pikantná a ideálna k pivu – presne tak by mali chutiť tie pravé domáce utopence.

Základom sú poctivé špekáčiky (alebo kabanosy), poriadna dávka cibule a dobre vyladený nálev, ktorý nielen ochutí, ale aj konzervuje. V receptoch sa často objavuje aj zelenina – napríklad kapusta, paprika či feferóny, ktoré utopencov osviežia a dodajú im šmrnc.

Čo si nachystať:

Na jednu porciu vám postačia tieto ingrediencie:

  • 1,5 kg kvalitných špekáčikov (prípadne olúpaný kabanos)

  • 750 g cibule (nakrájanej na polmesiačiky)

  • 1 bobkový list na dochutenie

Na prípravu láku:

  • 400 ml octu

  • 600 ml vody

  • 20 g kuchynskej soli

  • 8 tabliet umelého sladidla

  • 1 čajová lyžička horčičných semienok

  • 2 bobkové listy

  • ½ lyžičky celého čierneho korenia

  • ½ lyžičky nového korenia

Ako na to:

  1. Nálev si pripravíte tak, že všetky uvedené suroviny dáte do hrnca, privediete ich k miernemu varu a necháte chvíľku prebublávať. Pozor, netreba to preháňať – koreniny by mohli stratiť vôňu. Po krátkom varení nálev nechajte úplne vychladnúť.

  2. Do väčšej sklenenej nádoby začnite vrstviť nakrájané špekáčiky a cibuľu. Ukladajte ich postupne, aby sa chute lepšie premiešali.

  3. Zalejte všetko pripraveným a vychladnutým nálevom tak, aby bola celá zmes ponorená. Na vrch položte bobkový list.

  4. Pohár dobre uzavrite a uložte do chladničky. Tam by mali utopence odpočívať minimálne 5 dní – v ideálnom prípade aj o niečo dlhšie, aby poriadne nasiakli chute.

Tip na záver:

Utopence sa dajú pripraviť aj trochu inak – napríklad s pridaním kyslej kapusty alebo tenkých plátkov červenej papriky. Ak máte radi pikantné, pridajte zopár koliesok čili papričky či baraních rohov. Výsledok bude stáť za to!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.