Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy

Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Recept na poctivých domácich utopencov: Lahôdka k pivu ako z dobrej krčmy Foto: depositphotos.com
reklama:

Utopence – klasika, ktorá nikdy nesklame. Táto tradičná chuťovka zo špekáčikov, cibule a voňavého nálevu má svoje pevné miesto nielen v pohostinstvách, ale čoraz častejšie aj v domácnostiach. Príjemne kyslastá, jemne pikantná a ideálna k pivu – presne tak by mali chutiť tie pravé domáce utopence.

Základom sú poctivé špekáčiky (alebo kabanosy), poriadna dávka cibule a dobre vyladený nálev, ktorý nielen ochutí, ale aj konzervuje. V receptoch sa často objavuje aj zelenina – napríklad kapusta, paprika či feferóny, ktoré utopencov osviežia a dodajú im šmrnc.

Čo si nachystať:

Na jednu porciu vám postačia tieto ingrediencie:

  • 1,5 kg kvalitných špekáčikov (prípadne olúpaný kabanos)

  • 750 g cibule (nakrájanej na polmesiačiky)

  • 1 bobkový list na dochutenie

Na prípravu láku:

  • 400 ml octu

  • 600 ml vody

  • 20 g kuchynskej soli

  • 8 tabliet umelého sladidla

  • 1 čajová lyžička horčičných semienok

  • 2 bobkové listy

  • ½ lyžičky celého čierneho korenia

  • ½ lyžičky nového korenia

Ako na to:

  1. Nálev si pripravíte tak, že všetky uvedené suroviny dáte do hrnca, privediete ich k miernemu varu a necháte chvíľku prebublávať. Pozor, netreba to preháňať – koreniny by mohli stratiť vôňu. Po krátkom varení nálev nechajte úplne vychladnúť.

  2. Do väčšej sklenenej nádoby začnite vrstviť nakrájané špekáčiky a cibuľu. Ukladajte ich postupne, aby sa chute lepšie premiešali.

  3. Zalejte všetko pripraveným a vychladnutým nálevom tak, aby bola celá zmes ponorená. Na vrch položte bobkový list.

  4. Pohár dobre uzavrite a uložte do chladničky. Tam by mali utopence odpočívať minimálne 5 dní – v ideálnom prípade aj o niečo dlhšie, aby poriadne nasiakli chute.

Tip na záver:

Utopence sa dajú pripraviť aj trochu inak – napríklad s pridaním kyslej kapusty alebo tenkých plátkov červenej papriky. Ak máte radi pikantné, pridajte zopár koliesok čili papričky či baraních rohov. Výsledok bude stáť za to!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.