- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Recept na tieto placky si moja babička schovávala v starej kuchárke. Úžasná dobrota
Recept na tieto placky si moja babička schovávala v starej kuchárke. Úžasná dobrota
Sezóna jesennej zeleniny je tu. Pripomeňte si lahodnú chuť červenej repy, skvelej zeleniny plnej vitamínov. Vdýchnite jej podobu famóznych placiek. Recept na tieto si schovávala babička v starej kuchárke.
Červená repa je skvostná zelenina. Vďaka svojej farbe na tanieri vyzerá krásne a navyše je lahodná. Nasladlú chuť si obľúbia aj deti, pre ktoré sú repné placky ako stvorené. Inšpirujte sa babičkiným receptom a pripravte si ich na obed alebo na ľahkú večeru. Mäsové pokrmy tvoria väčšinu jedál slovenskej kuchyne. Občas sa ale stane, že sa jednoducho prajú a zatúžite po bezmäsitom variante. Zelenina je v tomto prípade skvelá voľba. Vyskúšajte recept na repné fašírky. Môžete ich pripraviť na nedeľný obed. Doplňte ich napríklad zemiakovou kašou alebo šťouchanými zemiakmi.
Skvelý recept nájdete na YouTube kanáli StillOnTheWay:
Placky vás ohromia
Variantom, ako pripraviť červenú repu, je nespočetné množstvo. Okrem fašírok skúste aj babičkine placky. Sú plné zeleniny ak jesennému počasiu úplne skvele ladia. Navyše sú plné vitamínov, pretože červená repa je takmer zázračnou zeleninou. Napríklad starí Babylončania ju považovali za elixír života. Jej pravidelná konzumácia skvalitňuje život mnohými smermi. Nielen zo zdravotného hľadiska, ale má veľmi pozitívny vplyv aj na psychiku.
Dôvtip matky prírody
S červenou repou, ako jesennou zeleninou, to matička príroda vymyslela skvele. Jej sezóna začína v období plieskaníc, sychravého počasia, ale aj času, kedy veľa ľudí prepadajú chmúry a nálada sa horšia. Červená repa vie psychiku povzbudiť a chmúry odohnať. Vďaka obsahu nervového prenášača GABA povzbudzuje dobrú náladu, prispieva k zmierneniu stresu a má veľmi priaznivé účinky na mozog. Poradí si s depresiami aj úzkosťami. A to je pádny dôvod, prečo sa pomocou lahodnej zeleniny jeseňou prejesť.
Hurá na placky
Repu pripravujte v rôznych obmenách. Ako životabudič našich babičiek skúste tieto placky. Nastrúhajte si jednu čerstvú repu, dve mrkvy a kúsok zeleru (nemal by byť väčší ako použitá repa) na jemnom strúhadle. Pridajte najemno nakrájanú menšiu cibuľu a nastrúhajte štyri strúčiky cesnaku. Zmiešajte so štyrmi polievkovými lyžicami ovsených vločiek, rovnakým množstvom pohánkovej krupice. K zmesi nasypte ešte dve čajové lyžičky mletého ľanového semienka – zmes krásne spojí a čiastočne zastúpi funkciu vajcia. Ochuťte majoránom, soľou a korením. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľočku odpočinúť. Medzitým rozpáľte na panvici lyžicu masti a z oboch strán osmažte.
Zdroje: www.idnes.cz, liberec.rozhlas.cz, www.ireceptar.cz