- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Babičkin tvarohový koláč
Babičkin tvarohový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Krehké cesto :
- 400 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g kyslej smotany
- štipka soli
- 4 žĺtky
- kôra z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- Tvarohová plnka :
- 500 g tvarohu
- 150 g kyslej smotany
- 40 g detskej krupice
- 150 g cukru
- 4 bielka
- kôra z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- Posypeme :
- práškovým cukrom
Postup prípravy
1. Krok
Múku s práškom do pečiva preosejeme do misy a premiešame. o inej misky dáme maslo, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Pridáme kyslú smotanu a žĺtky a dobre premiešame vidličkou. ■ Pridajte k preosiatym surovinám a roztlačte vidličkou. Keď získate drobivú zmes, vymiesime ju na hladké, mäkké cesto. Ak použijeme väčšie vajcia, pridáme podľa potreby ešte 1-2 lyžice múky. ■ Z cesta vytvarujte guľu. Mierne ju vyrovnajte, zabaľte do priehľadnej fólie a vložte do chladničky najmenej na 30 minút. Ak sa neponáhľame, čas predĺžime až na 2 hodiny.
2. Krok
TVAROHOVÁ PLNKA (pripravte tesne pred odpočinutím cesta). Z bielkov a štipky soli vyšľaháme penu. Za stáleho šľahania postupne vmiešame cukor a vanilkový cukor. Aby sme získali tuhý sneh z bielkov. ■ V inej miske na hladko zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, krupicu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Jemne a postupne vmiešame sneh z bielkov. ■ Rúru vyhrejeme na 180°C .
3. Krok
Odpočinuté cesto rozdeľte na 2 rovnako veľké kusy. Prvý rozvaľkáme na dobre pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik veľkosti plechu na pečenie (32x22 cm). Navinieme na kuchynský valček a preložíme na plech. ■ Tvarohovú plnku rovnomerne, rozotrieme po ceste. ■ Druhý kus cesta rozvaľkajte rovnakým spôsobom ako prvý. Vyvaľkané položíme na vrch plnky. Prstami ju jemne (!) pritlačte na plnku. Nakoniec cesto pomerne husto popicháme vidličkou. ■ Koláč pečieme 35–40 minút. Aby sa navrchu zmenila farba na zlatožltú.
4. Krok
Upečený koláč ochlaďte na izbovú teplotu alebo aspoň do vlažnosti. Potom ho dobre vychlaďte v chladničke . Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom. Nakoniec ho nakrájame na kocky alebo plátky
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
644 videní