- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Babičkin tvarohový koláčik
Babičkin tvarohový koláčik
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Krehké cesto :
- 400 g hladkej múky
- 0,5 balíka prášku do pečiva
- 200 g masla nakrájaného na plátky
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 3 žĺtky
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 100 g kyslej smotany
- Tvarohová plnka:
- 3 vaječné bielka
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 150 g cukru
- 500 g tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice detskej krupice
Postup prípravy
1. Krok
Do misky preosejeme múku a prášok do pečiva. Preosiate suroviny zmiešame. K múke pridáme kúsky masla a končekmi prstov vmiešame do suchých surovín, pričom zmes miešame, kým nebude vzdušná a nebude pripomínať strúhanku. Pridajte soľ, cukor, citrónovú kôru, žĺtky a kyslú smotanu a rýchlo vypracujte na cesto.
2. Krok
Vymiesené cesto sformujeme do gule, zabalíme do priehľadnej potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky. Plech (veľkosť 20 x 30 cm) vymastíme maslom a múkou (môže byť aj vystlaný papierom na pečenie). Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve rovnako veľké časti. Vezmite jeden kúsok cesta a vyvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej doske na veľkosť plechu. Opatrne vložte cesto na plech a vytvarujte ho tak, aby úplne pokrývalo dno. Na niekoľkých miestach ho prepichnite vidličkou.
3. Krok
Do misky dáme sneh z bielkov, lyžicu citrónovej šťavy a 150 g cukru. Šľaháme, kým sa nevytvorí tuhý sneh. V inej miske zmiešame tvaroh s vanilkovým cukrom a krupicou. Jemne a pomaly do zmesi vmiešame z dvoch-troch krokoch vyšľahané bielka.
4. Krok
Cesto na plechu rovnomerne zakryjeme tvarohovou plnkou. Vezmite druhý kus cesta, vyvaľkajte ho na veľkosť plechu a úplne ním zakryte tvarohovú plnku. Vrch cesta na niekoľkých miestach prepichneme špáradlom. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút, aby sa cesto upieklo pekne dozlatista.
5. Krok
Upečený koláč necháme úplne vychladnúť a potom ho posypeme práškovým cukrom , a nakrájame na porcie.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.3 / 5)
7 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5475 videní