- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Banketové pečivo
Banketové pečivo
- Kusov: 25
- Porcií: 25
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 350 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 20 g droždia
- 2 dcl mlieka
- 125 g tuku (polovica masla polovica Hery
- 1 vajce
- múka na pomúčenie dosky
- vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Do misky preosejeme múku so soľou, pridáme rozpustený tuk, v mlieko rozšľahané vajce a pripravený kvások. Vypracujeme hladké cesto , prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Cesto potom ešte raz premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na 2 časti.
2. Krok
Rožky: Každý diel vyvaľkáme do kruhu s priemerom asi 40 cm a radielkom nakrájame na 8 trojuholníčkov. Trojuholníčky zvinieme od najširšej strany k špičke , ktorú po zvinutí podložíme pod cesto. Rožky ukladáme na tukom vymazaný plech , potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 220°C 25 minút , potom teplotu znížime na 160°C . Po upečení necháme rožky vychladnúť a podávame ich k polievke či predkrmom alebo ich plníme. Pred pečením rožky môžete posypať ľubovoľnou posýpkou. (rasca sezam...)
3. Krok
Pletenky: Po vykysnutí cesto nakrájame na malé kúsky asi po 40 g , rozkrojíme ich na 3 diely , vytvarujeme šúľky , z ktorých spletieme pletenky. Konce pleteniek stlačíme , aby držali tvar . Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom.
4. Krok
Uzly: Po vykysnutí cesto nakrájame na kúsky 50 g rozdelíme na diely a utvoríme šúľky ktoré spletieme do vrkoča , prehneme cez prst a utvoríme uzol. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubou soľou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1534 videní