- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Bavorský jablkový koláč
Bavorský jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Plnka:
- 500 g mascarpone
- 125 g cukru
- 2 vajcia
- 60 g džemu
- 1 vanilkový cukor
- Jablková vrstva:
- 4 jablká
- 50 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- za hrsť plátkov mandlí
Postup prípravy
1. Krok
Vezmite veľkú misku, dajte do nej mäkké maslo a cukor. Podľa chuti môžete pridať vanilkový cukor. Vidličkou všetko popučte.
2. Krok
Do masla pridáme múku. Odporúčam vám, aby ste nedali všetku múku naraz, najskôr pridajte dve tretiny a potom pridávajte podľa konzistencie cesta. Maslo premiešajte s múkou, mali by ste získať homogénne a nie lepivé cesto. Ak sa vám zdá, že je cesto suché, pridajte k nemu pár polievkových lyžíc studenej vody.
3. Krok
Zaobstarajte si vhodnú koláčovú formu. Ja mám silikónovú, 22 cm. Na uľahčenie vyberania koláča z formy som na spodok dala dva pásy papiera na pečenie. Odoberajte kúsky z cesta, vyložte nimi dno a boky formy a prstami popritláčajte na tenkú vrstvu. Kým pripravíte plnku vložte koláč do chladničky.
4. Krok
Dajte mascarpone a cukor do misy. Vyšľahajte ich ich šľahačom do hladka. Počas šľahania pridávame po jednom vajíčka.
5. Krok
Jablká môžete potrebovať viac alebo menej ako štyri. Mám strednej veľkosti, veľké miniete 3, malých 5. Ja som použila hnedý cukor, dodá koláčiku karamelovú chuť. Ale bežný biely môžete tiež použiť.. Namiesto mandľových lupienkov môžete použiť akékoľvek orechy.
6. Krok
Jablká umyte, nakrájajte na štvrtiny a odstráňte stred s jadierkami.. Ošúpte ich a nakrájajte na malé kúsky.. Pridajte k nim cukor a škoricu, dobre premiešajte. Množstvo škorice môžete prispôsobiť podľa vašej chuti alebo ju vôbec nepoužite.
7. Krok
Vyberte koláč z chladničky. Na dno natrieme tenkú vrstvu džemu.
8. Krok
Na vrch nalejeme krémovú plnku, uhladíme stierkou.
9. Krok
Na plnku rovnomerne navrstvíme jablká.
10. Krok
Posypte jablká plátkami mandlí.
11. Krok
Predhrejte rúru na 180 ° C. Koláč pečieme 60-75 minút do zlatista. Majte na pamäti, že každá rúra je iná. Teploty a časy pečenia sa môžu líšiť od tých, ktoré sú uvedené v recepte. Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť a až potom ho vyberte z formy. Veľmi mi pomohli naukladané pásy papiera.
12. Krok
Koláč nakrájajte na porcie a podávajte. Môžete ho posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
819 videní