- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Bazový sirup (letné osvieženie)
Bazový sirup (letné osvieženie)
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 30 - 40 bazových okvetí
- 3 litre vody
- 3 kg cukru
- 60 g kyseliny citrónovej
- 3 citróny
- zväzok mäty alebo medovky
Postup prípravy
1. Krok
Bazové kvety sa zbierajú a šetrne vkladajú do košíka , aby stratili čo najmenej voňavého peľu, ktorý je plný vitamínov a minerálov. Najlepšie je zbierať bazu na odľahlom mieste, ďaleko od ruchu mesta, ciest, aby ju nebolo treba umývať. Umývaním spláchneme veľa peľu do odtoku
2. Krok
Vo väčšom hrnci, asi 6 litrov, ak budeme pracovať s litrami vody, najprv prevaríme vodu a vypneme sporák. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Počkáme, kým osladená voda vychladne. Ak si budeme robiť bazový sirup s bylinkami, bylinky pridáme do ešte teplej osladenej vody, keďže silice z byliniek sa v teplej vode uvoľňujú viac.
3. Krok
Keď voda vychladne na izbovú teplotu, pridáme očistené bazové kvety. Každý kvietok skontrolujeme samostatne a odstránime prípadné nečistoty. Kvety neumývam, tak ich zbieram na "eko" miestach, kde viem, že nie sú postriekané, kde nie je mestský prach... Na záver pridáme nakrájané citróny a prikryjeme pokrievkou. Všetko necháme lúhovať 24-48 hodín.
4. Krok
Pred scedením kvetov pripravte fľaše. Niektorí skladujú šťavu aj zaváraninových pohároch. Ja sama preferujem fľaše. Fľaše najskôr dobre umyte. Na dno rúry položte kuchynskú utierku a fľaše hore dnom (aby vytiekla všetka voda.) Sterilizujte 15 minút pri 110 stupňoch. Sterilizujte aj vrchnáky. Najdôležitejšie pre celé skladovanie je čistá fľaša a vrchnák ktorý dobre tesní (neprepúšťa kyslík).
5. Krok
Pripravíme si džbán, na ktorý dáme veľké sitko prikryté sterilnou gázou . Šťavu precedíme, kvety vytlačíme utierkou. Pomocou lievika nalejte šťavu z džbánu do ešte horúcich fliaš a ihneď ich vzduchotesne uzavrite. Šťavu nikdy nenalievame až po vrch fľaše. Fľaše zabaľte do deky, aby do druhého dňa pomaly vychladli.
Ak chceme sirup menej sladký, pridáme menej ako 600 g cukru na liter vody a sirup potom skladujeme v chladničke. Cukor pôsobí aj ako konzervant a ak je ho málo, môže sa stať, že sa sirup skôr pokazí
.
Ak máte dosť bazového sirupu, usušte kvety na novinovom papieri a uložte do nádobky na bazový čaj , ktorý sa v chladných dňoch v kombinácii s medom a zázvorom zíde. Dávajte pozor, aby ste nádobu tesne neuzavreli, aby nevznikla pleseň
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
353 videní