- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Berlínske šišky
Berlínske šišky
- Kusov: 30
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 1,5 dcl vlažného mlieka
- 2 lyžice cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 500 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- kôra z jedného citróna
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- 1 lyžica rumu
- ďalej potrebujeme :
- olej na vyprážanie
- džem na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Rozdrobíme droždie do pol decilitra vlažného, sladkého mlieka a necháme naskočiť. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ a nastrúhame citrónovú kôru.
2. Krok
Pridáme žĺtok, zalejeme speneným kváskom a pridáme toľko vlažného mlieka, aby bolo cesto stredne husté. Dobre premiesime a keď je už lesklé, pridáme rozpustené maslo a rum. Potom prikryte a nechajte 10 minút odpočívať.
3. Krok
Z cesta vymiesime 20 malých guľôčok. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie, šišky poukladáme vo vhodnej vzdialenosti od seba, lebo budú ďalej rásť! Zakryte priehľadnou fóliou (alebo veľkým plastovým vreckom). Nechajte kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Po hodine a pol fóliu aby vrch šišiek trochu vyschol.
4. Krok
Vo veľkom hrnci rozohrejte veľa oleja a šišky opečte v niekoľkých dávkach. Vložíme do horúceho tuku tak, aby polovica, ktorá bola doteraz navrchu, bola dole. Hrniec prikryjeme sklenenou pokrievkou. Keď je spodok usmažený, odstráňte pokrievku, otočte šišky a smažte z druhej strany bez pokrievky. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
5. Krok
Do cukrárskeho vrecka dáme džem a naplníme ním šišky. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(1 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
335 videní