- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Bezlepkové šošovicové žemle
Bezlepkové šošovicové žemle
- Kusov: 8
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 55min
Suroviny
- 250 g červenej šošovice
- 2 lyžice ľanovej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- podľa chuti soľ
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sezamu
Postup prípravy
1. Krok
Červenú šošovicu premyjeme v sitku a namočíme cez noc alebo aspoň na 3 hodiny do studenej vody. Na druhý deň/alebo v deň pečenia rozohrejeme rúru na 180°C, potom šošovice scedíme a dáme do mixéra , kde pridáme olej, soľ, ľanovú múku, prášok do pečiva, jablčný ocot a trochu sušeného droždia na zvýraznenie chuti a potom dobre premiešajte. Cesto môžeme podľa potreby rozriediť trochou vody, aby sa dalo miesiť a tvarovať.
2. Krok
Takto pripravenú tvrdú hmotu premiesime, potom nožom rozrežeme na 8 rovnakých častí.
3. Krok
Vytvarujte z nich guľky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrchy môžete trochu stlačiť rukami, potom ich posypať bielym alebo čiernym sezamom alebo zmesou semienok, aby mohli ísť do rúry predhriatej na 180°C a piecť asi 35 minút.
4. Krok
Hotové koláčiky vyberieme z rúry, necháme odležať a trochu vychladnúť. Potom po prekrojení na polovicu natriete rastlinnou smotanou, humusom, maslom, dáte naň zeleninu, údeniny, čokoľvek, môžete ho použiť aj ako žemľu na burger. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
268 videní