- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Biely Egypt
Biely Egypt
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 5 bielkov x2
- 5 lyžíc cukru x2
- 100 g pražených nahrubo nasekaných lieskových orieškov x 2
- 2 lyžice polohrubej múky x 2
- 1/2 balíka prášku do pečiva x 2
- žltý krém:
- 1200 ml mlieka
- 10 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- 10 žĺtkov
- 10 lyžíc gustinu (kukuričného škrobu )
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g bielej čokolády
- Biely šľahačkový krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 100 g mascarpone
- banány
Postup prípravy
1. Krok
Pri príprave orieškovej piškóty začneme najskôr vyšľahaním bielkov so štipkou soli.Po vymiešaní pridáme po častiach cukor a potom vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva..nakoniec vareškou primiešame oriešky.
2. Krok
Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie , rozmer cca 35 x 25 ktorý si aj trošku vymastíme.pečieme pri 180°C asi 20 minút. toto urobíme všetko dvakrát..čiže minieme 10 bielkov.-..Necháme trochu vychladnúť a papier odstránime.
3. Krok
Dáme si rozvariť 1 l mlieka .Medzitým si vymiešame žĺtka s cukrom aj s vanilkovým cukrom do peny a pridáme 2 dcl mlieka a kukuričný škrob aj múku..Prilejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý krém..Potom do krému nalámeme bielu čokoládu a miešaním počkáme kým sa nerozpustí..Necháme vychladnúť za občasného miešania..
4. Krok
Po vychladnutí primiešame maslo izbovej teploty..
5. Krok
Druhý krém si pripravíme vyšľahaním šľahačky a potom primiešame mascarpone a cukor.
6. Krok
Vrstvíme tak že na orieškovú piškótu nanesieme žltý krém, poukladáme banány nakrájené na kolieska(aby nám nesčerneli potrieme ich citrónovou šťavou a na ne natrieme šľahačkovú plnku..Priložíme druhú orieškovú piškótu a znova vrstvenie zopakujeme.Končíme vlastne šľahačkovou plnkou ktorú si podľa vlastnej fantázie môžeme dozdobiť..
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
15 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
33290 videní