- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
- Kusov: 24
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Orechová plnka:
- 200 g vlašských orechov
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g strúhanky
- podľa chuti hrozienka
- mletá škorica
- nastrúhaná citrónová kôra
- štipka mletých klinčekov
- cca 1 dcl vody
- Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g strúhanky
- citrónová kôra
- podľa chuti hrozienka
- štipka mletých klinčekov
- mletá škorica
- 1 dcl vody
- Cesto:
- 450 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 125 g margarínu alebo masla
- 60 g masti
- 10 g soli
- 25 g droždia
- 1 žĺtok
- 1,5 dcl mlieka
- Na potretie: vajíčko
Postup prípravy
1. Krok
Plnky si pripravíme: Vodu treba dobre prevariť s cukrom a potom zaliať ostatné zmiešané ingrediencie.. Necháme dobre vychladnúť. Vhodné je pripraviť si ich deň vopred.
2. Krok
Cesto: Z ingrediencií vymiesime pružné, tuhé cesto tak, že kvások nieje potrebné kysnúť, ale len doň rozdrviť. Mlieko pridávajte po malých dávkach, postupne! Množstvo mlieka závisí od kvality múky, preto sa môže líšiť!
3. Krok
Vypracované cesto necháme pol hodiny v chladničke. Potom rozdeľte na 24 kusov. Jeden tak 36 g .. Z kúskov vytvarujeme guľky a potom ich sploštíme rukami. Následne ich ľahko vyvaľkáme.
4. Krok
Vyvaľkané cesto musí mať hrúbku 2 mm. Obe naše plnky rozdelíme na 12a 12 rožkov.. a položíme ich na vyvaľkané cestá . zrolujeme do tvaru podkovičky podľa obrázka.
5. Krok
Uložíme ich na plech, natrieme žĺtkom (všade rovnako, inak to nebude pekné). Uložíme ich na chladné a vzdušné miesto a necháme vyschnúť. Nedávajte ich do chladničky, pretože vajíčka na vrchu neuschnú a nebude tam pekný mramor!
6. Krok
Ak sa asi po hodine a pol začnú od rožka odlepovať žĺtky, potrieme ich bielkom. Tiež by mali schnúť hodinu a pol.
7. Krok
Vo vyhriatej rúre na 180°C- 190°C cca. Pečieme do zlatista asi 10 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2518 videní