- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Bravčový perkelt
Bravčový perkelt
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Bravčový perkelt, ako sa robí u nás doma…
Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!
Originál recept TU
Suroviny
- asi 1 kg bravčové mäso (pliecko)
- bravčová masť
- asi 1/2 - 3/4 kg cibule, kúsok údenej slaniny
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletej rasce alebo trochu celej rasce
- čerstvo namleté čierne korenie
- 1 bobkový list
- 1 - 2 lyžičky sladkej červenej mletej papriky
- štipka štipľavej mletej červenej papriky
- malý pohár domáceho leča
- čerstvá štipľavá paprika - čilli
- feferónka (nemusí byť)
Postup prípravy
1. Krok
Na masti osmažím na drobno nakrájanú cibuľu do zlatova. Keď začne cibuľa zlatnúť pridám na malé kocky nakrájanú slaninku (stačí naozaj len kúsok) a orestujem ju do sklovita. Pridám pretlačený cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal (jeden strúčik si odložím na neskôr). Pridám všetky koreniny, na kocky nakrájané mäso a krátko ho poopekám, aby bolo osmahnuté zo všetkých strán. Keď je mäso zatiahnuté, pridám malý pohár domáceho leča a podlejem vodou. Vody nedávajte veľa, aby ste nemuseli na konci perkelt zahusťovať. Dusím, kým nie je mäso mäkké, zvyčajne 1 až 1 a 1/2 hodiny. Počas dusenia podľa potreby prilievam vodu. Keď varím perkelt v tlakovom hrnci, varím ho 20 minút od natlakovania (tlak č. 2), potom hrniec odstavím a zatvorený ho nechám samovoľne odtlakovať. Odtlakovaný hrniec otvorím, skontrolujem či je mäso mäkké a ďalej pokračujem ako pri bežnom varení. Keď je mäso mäkké, pridám posledný pretlačený strúčik cesnaku a ešte krátko povarím. Ak to nepreženiete s vodou pri podlievaní, perkelt by mal byť primerane hustý od množstva rozvarenej cibule a zeleninového leča (správne uvarený perkelt by mal mať menej šťavy ako guláš). Ak ste predsa len podliali viac vody, prípadne ste perkelt robili v tlakovom hrnci (tam sa voda nemá kde vyvariť) môžete ho trochu zahustiť ( v hrnčeku zmiešam 1 - 2 lyžice hladkej múky s vodou a za stáleho miešania vlejem do vriaceho perkeltu a na miernom ohni ho ešte krátko prevarím). Podávam s rôznymi prílohami podľa momentálnej chuti (halušky, knedlíky), alebo v prípade nedostatku času iba s dobrým čerstvým chlebom. Poznámka: Údenej slaninky stačí naozaj len kúsok. Ak chcete, aby v perkelte bolo vidieť aj kúsky papriky a rajčín z leča, pridajte ho neskôr, v polovici dusenia. V lete dávam namiesto leča čerstvé papriky a rajčiny. Štipľavú papriku ako aj ostatné koreniny si dajte podľa svojej chute. Ak budú perkelt jesť aj deti, štipľavú papriku samozrejme vynechajte.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7866 videní