- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- perník
- Čajový perník
Čajový perník
- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 600 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g cukru
- 250 ml vychladeného silného čierneho čaju
- 180 ml medu
- 5 vajec
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice perníkového korenia
- 0,5 lyžičky mletej škorice
- 0,5 lyžičky muškátového orieška
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, takže ich nezabudnite vybrať z chladničky 3-4 hodiny predtým, ako začnete pripravovať cesto. Vložte maslo a med do hrnca s hrubým dnom a rozpustite na strednom ohni. Nezabudnite miešať! Po úplnom rozpustení výslednú hmotu ochlaďte. Oddeľte bielky od žĺtkov a vložte bielká do misy. K bielkom pridáme štipku šťavy a mixérom vyšľaháme do tuhej peny (začnite na najnižších otáčkach mixéra a postupne zvyšujte) a potom postupne pridávame cukor. Všetko spolu miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď z bielkov vznikne hustá pena, znížime rýchlosť mixéra a postupne pridávame žĺtky.
2. Krok
Do peny spojenej so žĺtkami striedavo po troškách pridávame čaj a rozpustený med s maslom. Všetko miešajte pri nízkej rýchlosti. V samostatnej miske zmiešame suché ingrediencie, t.j. múku, kakao, perníkové korenie, škoricu a muškátový oriešok. Po častiach ich pridávame do masy, pričom to celé miešame na najnižších možných otáčkach. Formu vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Vrch hmoty zarovnáme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C Celzia. Pečieme asi 35-40 minút (stav upečenia skontrolujte špáradlom).
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
388 videní