- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cheescake
- Chia cheesecake – osviežujúci dezert bez pečenia
Chia cheesecake – osviežujúci dezert bez pečenia

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Nepečený chia cheesecake je ideálnou voľbou nielen počas horúcich letných dní. Jeho jedinečná kombinácia sušienkového základu, krémového mascarpone s chia semienkami a sviežeho malinového želé vytvára dokonalú harmóniu chutí. Tento dezert je nielen lahodný, ale aj vizuálne atraktívny – perfektný na každú príležitosť!
Suroviny
- Na korpus:
- 240 g piškót
- 140 g masla
- Na krémovú náplň:
- 200 ml mlieka
- 100 g chia semienok
- 1000 g mascarpone
- kôra zo 6 limetiek
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 180 g práškového cukru
- Na malinové želé:
- 270 g malinového pyré
- 200 ml vody
- 160 g práškového cukru
- šťava zo 4 limetiek
- 5 g agaru
Postup prípravy
1. Krok
Piškóty rozdrvíme na jemnú drvinu – môžeme ich pomlieť alebo podrviť valčekom. Maslo rozpustíme a dôkladne premiešame so sušienkovou drvinou. Takto pripravenú hmotu utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Korpus necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
2. Krok
Mlieko zmiešame s chia semienkami a necháme približne 10 minút odstáť, aby semienka nasiakli tekutinu a napučali. Medzitým vyšľaháme mascarpone so smotanou, práškovým cukrom a limetkovou kôrou. Do zmesi následne primiešame nabobtnané chia semienka s mliekom a všetko dôkladne vyšľaháme, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Z hotového krému odoberieme asi 250 g na finálne zdobenie a zvyšok rovnomerne rozotrieme na vychladený korpus. Opäť vložíme do chladničky na 30 minút.
3. Krok
Všetky suroviny na želé – malinové pyré, vodu, cukor, limetkovú šťavu a agar – vložíme do hrnca a privedieme k varu. Za stáleho miešania povaríme približne 2 minúty, potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Mierne teplú zmes opatrne nalejeme na vychladený cheesecake a celý dezert necháme tuhnúť v chladničke aspoň cez noc.
4. Krok
Stuhnutý cheesecake opatrne vyberieme z formy a premiestnime na servírovací tanier. Na vrch môžeme naniesť odložený mascarpone krém a dozdobiť malinami, čerstvými bylinkami či jedlými kvetmi podľa vlastnej fantázie.
Ak chcete dosiahnuť ešte intenzívnejšiu chuť, môžete do korpusu pridať trochu limetkovej kôry alebo do krému kvapku vanilkového extraktu. Tento cheesecake sa skvele hodí na oslavy, no rovnako dobre si ho môžete vychutnať aj ako lahodný dezert ku káve.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
29 videní