- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovka
- Citrónová bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu
Citrónová bábovka, ktorá rozvonia celú kuchyňu

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ak hľadáte overený recept na sladké potešenie ku káve či nedeľnému obedu, táto citrónová bábovka vás nesklame. Kombinuje jemnú, nadýchanú textúru s osviežujúcou chuťou citróna a decentným kakaovým vírením. Príprava je jednoduchá, výsledok však očarí každého, kto ochutná.
Suroviny
- 5 čerstvých vajec
- 200 g kryštálového cukru
- šťavu a kôru z jedného citróna
- 200 ml rastlinného oleja
- 300 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- polovicu balenia vanilkového pudingového prášku
- 200 ml mlieka
- 1 lyžicu kakaa na tmavé cesto
- tuk na vymazanie formy
- hrubú múku na vysypanie formy
Postup prípravy
1. Krok
Bábovkovú formu vytrieme maslom alebo iným tukom a posypeme hrubou múkou. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
2. Krok
Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky mixujeme s cukrom a citrónovou kôrou do svetlej nadýchanej zmesi. Postupne prilievame olej a pokračujeme v šľahaní.
3. Krok
Múku, prášok do pečiva a pudingový prášok dobre premiešame. Suchú zmes pridávame k žĺtkovej pene a striedavo pridávame mlieko. Na záver vytlačíme šťavu z citróna a vmiešame ju do cesta.
4. Krok
Do hladkého cesta jemne zapracujeme vyšľahaný sneh. Malú časť cesta oddelíme a vmiešame do nej kakao. Do formy najprv vlejeme svetlú časť, potom tmavú – vytvoríme tak pekný kontrast.
5. Krok
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 40 minút. Správne upečenie overíme zapichnutím špajdle – ak po vytiahnutí zostane suchá, máme hotovo.
Po vychladnutí môžete bábovku jemne poprášiť práškovým cukrom alebo poliať citrónovou polevou pre ešte intenzívnejší zážitok.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
24 videní