- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Citrónové tiramisu
Citrónové tiramisu

- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Citrónový krém:
- 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy 5- 6 citrónov
- 8 lyžíc masla
- 250 g cukru
- 3 vajcia
- ´1 žĺtok
- Citrónový sirup :
- 1 1/3 šálky cukru
- 1/2 šálky citrónovej šťavy
- 1/2 šálky vody
- Mascarpone krém :
- 4 vajcia
- 4 lyžice cukru
- 500 g mascarpone
- 14 Ladyfingers
Postup prípravy
1. Krok
Ľahký citrónový krém: V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustite maslo v 15- až 20-sekundových dávkach, kým sa neroztopí. Odložíme nabok mierne vychladnúť. V samostatnej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry vyšľahajte vajcia, žĺtok a cukor do hladka. Vytlačte čerstvú citrónovú šťavu do samostatnej odmerky. Preceďte šťavu, aby ste odstránili dužinu. Do zmesi vajec a cukru pomaly pridajte precedenú citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa nespojí. Do citrónovej zmesi postupne zašľahávame rozpustené maslo, aby sa všetko hladko prepojilo. Zmes ohrievajte v mikrovlnnej rúre na 50% výkone, začínajúc v 1-minútových intervaloch, pričom po každej dávke dôkladne prešľahajte. (Je dôležité znížiť mikrovlnný výkon na 50 %. Varenie krému na vysokej teplote spôsobí jeho zrážanie.) Pokračujte v mikrovlnnej rúre a šľahaní, kým krém nezačne hustnúť. Keď začne trochu hustnúť, skráťte časové intervaly na 30 sekúnd. Krém je hotový, keď je dostatočne hustý na to, aby potiahol zadnú stranu lyžice – zvyčajne to trvá celkovo 6 až 7 minút, v závislosti od vašej mikrovlnnej rúry. Krém by mal byť hustý, ale stále tekutý. Ak je príliš riedky, vložte ho do mikrovlnnej rúry na ďalších 15–30 sekúnd a medzitým šľahajte. Majte na pamäti, že chladnutím ešte viac zhustne. Ak chcete získať ultra hladký krém, preceďte ho cez jemné sito, aby ste odstránili kúsky uvareného vajíčka alebo dužiny. Preneste do čistej nádoby alebo nádoby a pred chladením nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Krok
Jednoduchý citrónový sirup Začnite zmiešaním vody a cukru v malom hrnci. Umiestnite hrniec na strednú teplotu a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí vo vode. Zaberie to len pár minút, takže na to dávajte pozor. Sirup odstavte z ohňa a vmiešajte čerstvú citrónovú šťavu. Citrónová šťava dodáva sirupu ten krásny štipľavý okraj, ktorý vyvažuje sladkosť. Pred použitím nechajte citrónový jednoduchý sirup úplne vychladnúť. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke maximálne 1 týždeň. Akýkoľvek zvyšný sirup sa dá použiť na prípravu lahodnej limonády!
3. Krok
Mascarpone krém Vajíčka opatrne oddeľte, aby sa do bielkov nedostal ani ten najmenší kúsok žĺtka. To vám umožní vyšľahať vaječné bielky na tuhý sneh a pridať objem a ľahkosť vašej mascarpone zmesi. Vo veľkej miske šľahajte ručným šľahaním alebo tyčovým mixérom žĺtky a cukor, kým zmes nezblednú, nezhustnú a nebudú krémové. Tento proces bude trvať asi 3-5 minút šľahania ručne alebo 2-3 minúty elektrickým mixérom. Keď zmes vajec a cukru dosiahne hustú krémovú konzistenciu, primiešame mascarpone. Miešajte, kým nebude hladká a zamatová. Vyhnite sa premiešaniu, pretože chcete zachovať ľahkú textúru mascarpone. Stojanovým mixérom alebo vyčistenými metlami tyčového mixéra vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Mali by ste byť schopní otočiť misku hore dnom a vaječné bielka zostanú na mieste . Opatrne a jemne vmiešame vyšľahané bielka do mascarpone, kým sa nezačlenia. Hotová zmes by mala byť ľahká a vzdušná.
4. Krok
Rozložte polovicu mascarpone zmesi na dno misky. Do samostatnej plytkej misky nalejte vychladnutý citrónový sirup. Rýchlo ponorte piškóty do sirupu, jednu za druhou, aby ste sa uistili, že sú namočené, ale nie mokré. Namočené piškóty poukladáme na mascarpone zmes a poukladáme ich do úhľadnej vrstvy. Potom naneste zvyšnú mascarpone zmes na piškóty. Jemne krém rovnomerne uhlaďte. Na záver natrieme vychladnutý citrónový krém. Zakryte .. Dajte cez noc do chladničky.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13 videní