- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Čokoládová torta so slivkami a vlašskými orechmi
Čokoládová torta so slivkami a vlašskými orechmi
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 250 g cukru
- 250 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 150 ml mlieka
- 100 g oleja
- 1 lyžica instantnej kávy
- 30 g kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 vanilkový cukor
- štipka škorice
- štipka soli
- 1 lyžica octu
- Ganache :
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
- Krém:
- 300 g varené salko
- 500 g mascarpone
- 400 g ganache
- Sušené slivky :
- 300 g sušených sliviek
- 200 ml vareného čierneho čaju
- Griláž :
- 100 g vlašských orechov
- 70 g cukru
- 30 g masla
- Na pokropenie :
- 100 ml varenej vody
- 1 lyžica vareného salka
Postup prípravy
1. Krok
Všetky komponenty by mali byť izbovej teploty! Vajíčka bez oddeľovania vyšľaháme s 1/2 cukru a vanilkovým cukrom, kým sa nevytvorí silná nadýchaná pena. Zahrejte mlieko, pridajte doň kávu, premiešajte a spojte so slnečnicovým olejom . Múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ preosejeme a zmiešame so zvyšným kryštálovým cukrom. Tekuté a suché ingrediencie pridávame do vajíčok jednu po druhej a na koniec pridáme lyžicu octu.
2. Krok
Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 18 cm (ak máte prsteň, tak spodok prikryte alobalom), obe formy prikryte alobalom, aby bola lesklá strana vnútri, vyhneme sa tomu že vám stred piškóty vyduje.. Pečieme pri teplote 170°C 50 minút až 1 hodinu. skúšam špáradlom či je prepečený stred.. Potom piškóty vyberieme, necháme vychladnúť, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky.
3. Krok
Pripravíme ganache : Smotanu zohrejte do horúca, ale nevarte. Pridáme nalámanú čokoládu, rozšľaháme ponorným mixérom, prikryjeme fóliou a necháme cez noc v chlade ustáliť.
4. Krok
Čokoládový krém: Venujte zvláštnu pozornosť varenému kondenzovanému mlieku! Konzistencia hotového krému bude závisieť od toho. Kondenzované mlieko by malo byť veľmi husté. Mixérom rozšľahajte kondenzovaného mlieka, pridajte mascarpone šľahajte do hladka. Potom pridajte ganache a krém je hotový.
5. Krok
Sušené slivky zalejeme horúcim silným čajom. Nechajte ich namočené cez noc . Potom nakrájajte na kúsky. V prípade potreby môžete namiesto čaju použiť aj horúcu kávu.
6. Krok
Griláž . Orechy opražíme na suchej panvici a poukladáme v jednej vrstve na silikónovú podložku. V hrnci s hrubým dnom roztopte cukor do jantárovej farby, pridajte maslo, premiešajte a orechy zalejte karamelovou omáčkou. Keď karamel stuhne, rozdrvte orechy v mixéri, v pulznom režime! na jemné omrvinky. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
7. Krok
Na pokropenie piškóty, kondenzované mlieko rozpustite v prevarenej vychladnutej vode.
8. Krok
Zostavenie torty: Piškóty nakrájajte na 4 vrstvy a každú namočte. Sušené slivky rozdeľte na 3 časti, ak neabsorbovali všetku tekutinu sceďte ich. Prvú tortovú vrstvu naplníme vrstvou krému, poukladáme sušené slivky a znovu zatrieme krémom . Položíme druhú piškótu a všetko zopakujeme ešte 3 x. Tortu omotajte acetátovou stuhou a uzatvorte do rozpínacej formy ... Vložte do chladničky na 8 hodín alebo viac. . Potom tortu vyberie z formy a boky obsypeme grilážovou mrveničkou, vrch dozdobíme podľa fantázie...
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
251 videní