- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Čokoládové sušienky s karamelom
Čokoládové sušienky s karamelom
- Kusov: 30
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Na karamel:
- 225 g cukru
- 85 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
- soľ
- Cesto :
- 150 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g tmavej čokolády
- 110 g hnedého cukru
- 1 žĺtok
- 2 lyžice kakaa
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte si karamel. Dajte cukor do hrnca, nalejte 60 ml vody a zohrejte na strednej teplote. Zahrievajte bez miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zvýšte teplotu a pokračujte v zahrievaní sirupu, kým nezískate zlatú farbu. Odstráňte panvicu z ohňa. Opatrne zalejeme teplou smotanou. Pozor, hmota začne veľmi prskať. Vareškou premiešame karamel, pridáme maslo a vrátime na oheň. Varte ešte 2 minúty na miernom ohni za stáleho miešania vareškou. Pridajte malú štipku soli a premiešajte. Mierne vychladíme, preložíme do sklenenej misky a chladíme, aby karamel zhustol.
2. Krok
Cesto : Čokoládu nalámte na malé kúsky a roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Necháme trochu vychladnúť. Do veľkej misy dáme maslo izbovej teploty, pridáme cukor, pridáme štipku soli a šľaháme mixérom do nadýchanej hmoty, 3 minúty. Pridáme vanilkový cukor alebo extrakt, žĺtok a čokoládu, premiešame. Pridajte múku a kakaový prášok a vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkáme do gule, vložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 20 minút do chladničky.
3. Krok
Rúru predhrejeme na 160°C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Pomocou polievkovej lyžice oddeľte z cesta malé kúsky a rukami vyvaľkajte guľky veľkosti vlašského orecha. Poukladáme na plechy vzdialené od seba aspoň 2 cm. Palcom urobte malú priehlbinu v strede každého koláčika. Vložte plechy do rúry na 12-14 minút. Hotové sušienky úplne ochlaďte na mriežke.
4. Krok
Po vychladnutí naplníme priehlbinky karamelom , ktorý nám medzičasom zhustol...
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
485 videní