- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Čokoládovo orechový zákusok
Čokoládovo orechový zákusok
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Piškóta :
- 8 bielkov
- 200 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 4 polievkové lyžice hladkej múky (80 g)
- štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
-
Krém:
- 8 žĺtkov
- 200 g cukru
- 500 ml mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 150 g tmavej čokolády
- 100 g masla
- lyžička rumovej esencie
- štipka soli
-
Vrstva sušienok:
- 30 petit beurre sušienok
- 100 ml silnej kávy
-
Poleva :
- 200 g tmavej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 50 g pražených vlašských orechov
Postup prípravy
1. Krok
Rúru predhrejeme na 180°C. Bielky vymiešame so štipkou soli do peny potom po troškách pridávame cukor. Pokračujeme v šľahaní, kým nám nevznikne sneh a pridáme pomleté vlašské orechy .Jemne premiešame a potom vmiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva.
2. Krok
Plech s rozmermi 25 × 35 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto, dobre ho zarovnáme. Vložíme do rúry a pečieme 25-35 minút pri 180°C, kým nezačne mierne hnednúť. Pre istotu robíme test špáradlom. V rúre sa piškóta dosť nadvihne, ale po vychladnutí klesne.
3. Krok
Krém sa pripravuje takto. V hrnci veľmi dobre vymiešame vaječné žĺtky so štipkou soli a cukrom, kým nezískame krémovú a svetlú hmotu. Potom dobre zapracujeme škrob, prilejeme mlieko a hrniec postavíme na oheň. Nepretržite miešajte, aby sa vám hmota neprihorela a keď je krém hustý odstavíme z ohňa. Po niekoľkých minútach pridajte na kocky nalámanú čokoládu a maslo, rumovú esenciu a miešajte, kým sa všetko dobre nezapracuje. Necháme 10 minút vychladnúť. Potom krém rozotrieme na piškótu ktorá nám medzičasom vychladla.
4. Krok
Krém dobre zarovnáme a potom naň rozložíme sušienky ktoré namáčame do silnej kávy.. Poleva sa pripravuje jednoducho. Čokoládu spolu so sladkou smotanou a maslom roztopíme na miernom ohni alebo v mikrovlnke. Potom ju rozotrieme na sušienkovú vrstvu, pričom dobre zarovnáme stierkou. Potom vrch posypte Praženými vlašskými orechmi nasekanými na hrubo. Dajte koláč na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky, potom ho nakrájajte nožom s tenkou čepeľou, umyte po každom reze.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
158 videní