- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Cuketový koláč
Cuketový koláč

- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 5 vajec
- 250 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml oleja
- 400 g nastrúhanej cukety
- 200 g mletých orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžica kakaa
- Na potretie :
- džem podľa chuti
- Poleva :
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 plátok želatíny
- 150 g tmavej čokolády
- 1 lyžička medu
Postup prípravy
1. Krok
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania pomaly pridávajte olej. Do peny postupne vmiešajte cuketu, mleté orechy a škoricu pomocou gumenej stierky alebo drevenej varešky. Zmiešajte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao a vmiešajte do zvyšnej zmesi.
2. Krok
Pomerne tekuté cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie (ja vždy používam výsuvný plech) a pečte pri teplote približne 160 °C horný/dolný ohrev asi 45 minút ( otestujte špajdľou). Nechajte koláč vychladnúť a potom ho potrieme vami vybraným džemom.
3. Krok
Na polevu namočte želatínu do studenej vody. Smotanu na smotanu priveďte do varu, odstavte z ohňa a pridajte čajovú lyžičku medu. Rozpustite v nej čokoládovú polevu. Vytlačte želatínu a vmiešajte ju do teplej polevy. Krátko a BEZ vzduchu rozmixujte tyčovým mixérom do homogenizácie. Ručný mixér musí počas miešania zostať ponorený, aby sa v poleve netvorili bubliny.
4. Krok
Nechajte vychladnúť, kým poleva nezhustne a pri miešaní nezanecháva šmuhy. Potom polevu ihneď nalejte na koláč, začnite zhora, a jemne ju stiahnite.. Poleva bude hladká ako sklo . Je veľmi chutná a úplne schne do 2-3 hodín.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní