- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Cukrový ľadovec
Cukrový ľadovec
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- 4 vajcia
- 3/4 šálky práškového cukru (šálka 250 ml)
- 3/4 šálky polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- Krém:
- 500 ml mlieka
- 2 vaječné žĺtky
- 1/2 šálky cukru
- 2 x 40 g pudingového prášku vanilkového alebo smotanového
- 1 vanilkový cukor
- 200 g masla
- Poleva:
- 200 g masla
- 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky cukru
- 2 šálky sušeného mlieka + 1 lyžica
- 1 1/2 lyžice kakaa
- ďalej potrebujete:
- 1/2 šálky uvarenej silnej kávy
- okrúhle piškóty asi 200 g
Postup prípravy
1. Krok
Múku preosejeme spolu s kakaom a práškom do pečiva. Bielka oddeľte od žĺtkov a vyšľaháme ich so štipkou soli na tuhú penu. Nakoniec postupne pridajte cukor a žĺtka po jednom.Za každým prešľaháme.
2. Krok
Použite veľkú drevenú lyžičku alebo špachtľu v niekoľkých krokoch pridajte múčnu zmes. Plech s rozmermi 24 × 24 cm alebo mierne väčší vyložíme s papierom na pečenie. Nalejte cesto a pečte na 170 ° C asi 30-35 minút..Po ochladení sa rozrežeme piškótu na dve časti.
3. Krok
350 ml mlieka dajte variť spolu s cukrom a vanilkou. V zostávajúcom mlieku rozpmiešajte pudingové prášky a pridajte žĺtky. Z ohňa odstavíme horúce mlieko a za miešania pomaly nalejeme zmes s pudingovým práškom.Potom vrátime na oheň a uvaríme hustý krém. Potom necháme vychladnúť na izbovú teplotu prikrytý puding potravinárskou fóliou. Mäkké maslo vyšľaháme a potom k nemu postupne pridávame za stáleho šľahania vychladnutý puding.Ušľaháme tuhý krém.
4. Krok
Jednu časť piškóty si dáme na dno plechu,pokvapkáme ju vychladnutou kávou ,natrieme piškótu jednou časťou krému, a prikryjeme druhou piškótou.Rozotrieme druhú časť krému a do krému poukladáme piškóty ale na stojato..Piškót môžete jemne namočiť do kávy. Takto pripravené vložíme do chladničky a pripravíme si polevu.
5. Krok
Rozpustíme maslo potom pridajte vodu a cukor a premiešajte, privedieme do varu . Keď sa začne variť odstavíme a necháme vychladnúť..Potom vmiešame sušené mlieko.. Rozdelíme hotovú polevu na dve časti, pridáme kakao do jednej a lyžicu sušeného mlieka do druhej časti. Rýchlo premiešajte a nalejte cez piškóty pretože poleva rýchlo tuhne. Dáme do chladničky na niekoľko hodín alebo celú noc. Zákusok nakrájame nožom ponoreným do horúcej vody.
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3050 videní