Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cviklový prášok

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Cviklovy prasok.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 1
  • Porcií: 1
  • Čas Prípravy: 10min
  • Varenie: 10:0 hod
  • Hotové Za: 10:10 hod

Cviklový prášok, je prírodné farbivo a superpotravina v jednej fľaštičke. Jeho bohatá farba oživuje dezerty, cestá a omáčky, zatiaľ čo jeho jemná sladkosť a jemné zemité tóny dodávajú chuti hĺbku.

reklama:

Suroviny

  • 500 g cvikla
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Ako vyrobiť cviklový prášok – ? Repa sa musí dobre umyť a olúpať pomocou škrabky na zeleninu alebo noža. Na sušenie repy môžete použiť sušičku alebo rúru. Sušila som v rúre.

2. Krok

Cviklu prekrojte na polovicu a ostrým nožom, alebo nárezovým strojom nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie sú plátky, tým rýchlejšie sa cviklové lupienky usušia. Pri manipulácii s repou odporúčam používať rukavice, môžu vám zafarbiť prsty. Plech vystelieme papierom na pečenie. Je potrebné plátky ukladať tak, aby sa navzájom nedotýkali (takto sa repa rýchlejšie vysuší).

3. Krok

V sušičke trvá sušenie 10-12 hodín pri teplote 60 °C. Sušenie v rúre: nastavte režim hore-dole s konvekciou, teplota 70 ℃, čas - 15-17 hodín Ak potrebujete proces urýchliť, môžete piecť pri teplote 120-140 ℃, čas - 5-6 hodín, pričom je potrebné repu pravidelne miešať, aby sa rovnomerne vysušila. Časy sušenia sa môžu líšiť v závislosti od vašej rúry.

4. Krok

Ďalej je potrebné lupienky z červenej repy rozdrviť na prášok. Na to môžete použiť mixér alebo mažiarik (ak máte malé množstvo). Môžete použiť aj mlynček na kávu.

5. Krok

Prášok z červenej repy je pripravený. Vysušila som asi 50 gramov prášku. O tom, kde sa dá použiť, si prečítajte nižšie.

reklama:

Kde môžete použiť prášok z červenej repy?

Cviklový prášok je prírodný produkt sýtej farby a jemne sladkej chuti. Môže byť použitý v rôznych jedlách:

1. Pečenie a zákusky
Na farbenie krémov, polevy, tortového cesta, muffinov, koláčikov.
V tvarohových koláčoch a penách pre prirodzený ružový odtieň.
V domácej zmrzline alebo jogurte.

2. Nápoje
Pridajte do smoothies, kokteilov a limonád pre farbu a nádych cviklovej sladkosti.

3. Hlavné jedlá a chuťovky
Do cesta na rezance, knedle alebo palacinky pre krásnu ružovo-červenú farbu.
V omáčkach a dresingoch (napríklad na hummus alebo majonézu).
V domácom chlebe alebo bagetách pre nezvyčajnú chuť a jemnú sladkosť.
V lososovom gravlaxe – dať rybe jasný malinový odtieň a mierne sladkú notu.

4. Zdravé prísady
V cereáliách, müsli, tyčinkách a proteínových zmesiach.
Ako prírodné farbivo v detskej výžive.

Cviklový prášok nielenže dodáva jedlu farbu, ale dodáva aj jemnú zemitú chuť a ťaží z vitamínov a antioxidantov.

Výhody prášku z červenej repy:

 Bohatý zdroj antioxidantov. Repa obsahuje betakyaníny, prírodné pigmenty, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu a spomaľujú starnutie buniek.

Podporuje kardiovaskulárny systém. Vysoký obsah dusičnanov podporuje vazodilatáciu, zlepšuje krvný obeh a pomáha znižovať krvný tlak.

Zvýšená energia a vytrvalosť. Dusičnany v repe zlepšujú prísun kyslíka do svalov, vďaka čomu je prášok z červenej repy obľúbený medzi športovcami na zlepšenie vytrvalosti a urýchlenie regenerácie.

Podporuje funkciu mozgu. Zlepšený krvný obeh má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, pamäť a koncentráciu.

Zdravie pečene a detoxikácia. Cviklový prášok obsahuje betaín, látku podporujúcu funkciu pečene, pomáha odbúravať tuky a odstraňovať toxíny.

Trávenie a zdravie čriev. Vláknina v prášku pomáha normalizovať trávenie, zlepšuje činnosť čriev a udržiava zdravú mikroflóru.

Podpora imunity. Vitamíny C, B a minerály (draslík, horčík, železo) posilňujú obranyschopnosť organizmu, pomáhajú odolávať infekciám a únave.

Prášok z červenej repy sa dá ľahko pridať do vašej stravy, aby sa vaše telo nasýtilo užitočnými látkami, udržalo zdravie a dodalo jedlám prirodzenú jasnú farbu.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

48 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.