Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cviklový prášok

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Cviklovy prasok.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 1
  • Porcií: 1
  • Čas Prípravy: 10min
  • Varenie: 10:0 hod
  • Hotové Za: 10:10 hod

Cviklový prášok, je prírodné farbivo a superpotravina v jednej fľaštičke. Jeho bohatá farba oživuje dezerty, cestá a omáčky, zatiaľ čo jeho jemná sladkosť a jemné zemité tóny dodávajú chuti hĺbku.

reklama:

Suroviny

  • 500 g cvikla
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Ako vyrobiť cviklový prášok – ? Repa sa musí dobre umyť a olúpať pomocou škrabky na zeleninu alebo noža. Na sušenie repy môžete použiť sušičku alebo rúru. Sušila som v rúre.

2. Krok

Cviklu prekrojte na polovicu a ostrým nožom, alebo nárezovým strojom nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie sú plátky, tým rýchlejšie sa cviklové lupienky usušia. Pri manipulácii s repou odporúčam používať rukavice, môžu vám zafarbiť prsty. Plech vystelieme papierom na pečenie. Je potrebné plátky ukladať tak, aby sa navzájom nedotýkali (takto sa repa rýchlejšie vysuší).

3. Krok

V sušičke trvá sušenie 10-12 hodín pri teplote 60 °C. Sušenie v rúre: nastavte režim hore-dole s konvekciou, teplota 70 ℃, čas - 15-17 hodín Ak potrebujete proces urýchliť, môžete piecť pri teplote 120-140 ℃, čas - 5-6 hodín, pričom je potrebné repu pravidelne miešať, aby sa rovnomerne vysušila. Časy sušenia sa môžu líšiť v závislosti od vašej rúry.

4. Krok

Ďalej je potrebné lupienky z červenej repy rozdrviť na prášok. Na to môžete použiť mixér alebo mažiarik (ak máte malé množstvo). Môžete použiť aj mlynček na kávu.

5. Krok

Prášok z červenej repy je pripravený. Vysušila som asi 50 gramov prášku. O tom, kde sa dá použiť, si prečítajte nižšie.

reklama:

Kde môžete použiť prášok z červenej repy?

Cviklový prášok je prírodný produkt sýtej farby a jemne sladkej chuti. Môže byť použitý v rôznych jedlách:

1. Pečenie a zákusky
Na farbenie krémov, polevy, tortového cesta, muffinov, koláčikov.
V tvarohových koláčoch a penách pre prirodzený ružový odtieň.
V domácej zmrzline alebo jogurte.

2. Nápoje
Pridajte do smoothies, kokteilov a limonád pre farbu a nádych cviklovej sladkosti.

3. Hlavné jedlá a chuťovky
Do cesta na rezance, knedle alebo palacinky pre krásnu ružovo-červenú farbu.
V omáčkach a dresingoch (napríklad na hummus alebo majonézu).
V domácom chlebe alebo bagetách pre nezvyčajnú chuť a jemnú sladkosť.
V lososovom gravlaxe – dať rybe jasný malinový odtieň a mierne sladkú notu.

4. Zdravé prísady
V cereáliách, müsli, tyčinkách a proteínových zmesiach.
Ako prírodné farbivo v detskej výžive.

Cviklový prášok nielenže dodáva jedlu farbu, ale dodáva aj jemnú zemitú chuť a ťaží z vitamínov a antioxidantov.

Výhody prášku z červenej repy:

 Bohatý zdroj antioxidantov. Repa obsahuje betakyaníny, prírodné pigmenty, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu a spomaľujú starnutie buniek.

Podporuje kardiovaskulárny systém. Vysoký obsah dusičnanov podporuje vazodilatáciu, zlepšuje krvný obeh a pomáha znižovať krvný tlak.

Zvýšená energia a vytrvalosť. Dusičnany v repe zlepšujú prísun kyslíka do svalov, vďaka čomu je prášok z červenej repy obľúbený medzi športovcami na zlepšenie vytrvalosti a urýchlenie regenerácie.

Podporuje funkciu mozgu. Zlepšený krvný obeh má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, pamäť a koncentráciu.

Zdravie pečene a detoxikácia. Cviklový prášok obsahuje betaín, látku podporujúcu funkciu pečene, pomáha odbúravať tuky a odstraňovať toxíny.

Trávenie a zdravie čriev. Vláknina v prášku pomáha normalizovať trávenie, zlepšuje činnosť čriev a udržiava zdravú mikroflóru.

Podpora imunity. Vitamíny C, B a minerály (draslík, horčík, železo) posilňujú obranyschopnosť organizmu, pomáhajú odolávať infekciám a únave.

Prášok z červenej repy sa dá ľahko pridať do vašej stravy, aby sa vaše telo nasýtilo užitočnými látkami, udržalo zdravie a dodalo jedlám prirodzenú jasnú farbu.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

25 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.