- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Dedove fúzy .))
Dedove fúzy .))
- Kusov: 4
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- 400 g hladkej múky
- 1/2 balíka sušeného droždia
- štipka soli
- 100 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- 180 g masla
- 4 žĺtky
- 3 lyžice kyslej smotany
- Plnka:
- 200 g orechov
- 4 bielky
- štipka soli
- 140 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- marhuľový džem
- Poleva:
- 100 g čokolády
- 3 lyžice oleja
Postup prípravy
1. Krok
Vypracujeme cesto: zmiešame múku, droždie a soľ. Mlieko zohrejte s cukrom - malo by byť vlažné, vôbec nie horúce, potom pridajte do zmesi. Vmiešajte kyslú smotanu, rozpustené maslo a žĺtky a vypracujte kompaktné cesto. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, z každého vytvarujeme guľku a ihneď ho na papieri na pečenie natenko vyvaľkáme na obdĺžnik. Pred vložením plnky preložíme na plech.
2. Krok
Celý povrch cesta natrieme 2 marhuľovým džemom a z každej strany stočíme, počínajúc od konca cesta smerom do stredu. Nerolujte až do konca, ale stred nechajte prázdny (sem dáme orechovú plnku).
3. Krok
Na plnku vymiešame sneh z bielkov s troškou soli . Postupne pridávame cukor a vanilkový cukor. Vlašské orechy zomelieme a zmiešame so škoricovým cukrom. Keď vyšľaháte tuhý a lesklý sneh z bielkov, vmiešajte vareškou alebo stierkou pomleté vlašské orechy. Plnku rovnomerne rozotrieme po prázdnom strede medzi dva valcované konce cesta.
4. Krok
Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút.
5. Krok
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame so nej olej.. Polevou polejem stred koláča , tú časť kde sme dávali orechovú plnku.. Necháme ju zatuhnúť a potom nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2352 videní